StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzanimljivo rješenje

Dok mi raspravljamo je li prerano za otvaranje škola, maleni Kinezi se vratili u klupe, dobili su rekvizite koji će ih držati na sigurnoj udaljenosti

Piše PSD
27. travnja 2020. - 08:25

Dok su se kod nas razbuktale rasprave oko toga je li prerano 11. svibnja otvarati vrtiće i djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole slati na nastavu, stižu nam vijesti iz Kine gdje su mališani sjeli u školske klupe, ali su uz standardne školske rekvizite dobili i nove.

Učenici u osnovnoj školi Yangzheng u kineskom gradu Hangzhou dobili su specijalno izrađene šarene kape s balonima koji drže distancu između učenika od jednoga metra. Ravnatelj škole kineskim je medijima objasnio kako kape imaju zadaću pomoći učenicima da se naviknu na društveno distanciranje usred pandemije koronavirusa.

I dok se na društvenim mrežama jedni zgražaju što djeca pod ovim uvjetima moraju nazad u školu, drugi savjetuju našoj ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak da se ugleda primjer kineske škole. Roditelje dodatno zbunjuju različita tumačenja, a posebice zamjeraju što je odluka o tome hoće li slati djecu u školu ili ne prebačena na njihova leđa. Nezadovoljni su i u Sinikatu hrvatskih učitelja. Oni smatraju da se treba odgoditi provedbu ove odluke do vremena i uvjeta u kojima će se učenici i zaposlenici školskih ustanova moći sigurno, bez rizika, vratiti u škole. 

Epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić također se osvrnuo na mjeru otvaranja škola podsjetivši kako je na temelju postojećih podataka, COVID-19 kod djece mnogo blaži i bez simptoma i zbog toga se djeca ne smatraju, u ovoj epidemiji, tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo.

Kaže kako će biti napisano tko ne bi smio ići u školu i vrtić.

- Koliko god prijenos bio nizak za djecu koja imaju teške kronične bolesti ili oštećenje ili su roditelji s kroničnim bolestima ili imaju starije ukućane, za njih neće biti preporučljivo da idu u vrtić ili školu – poručio je Kaić.

08. svibanj 2024 18:55