StoryEditor
Hrvatska i svijetrepovi domovinskog rata

Documenta i branitelji 'zaratili' kaznenim prijavama zbog zločina u Oluji

4. kolovoza 2017. - 14:26

Dok je udruga Documenta pred Državnim odvjetništvom novinarima govorila o kaznenoj prijavi koju su podnijeli zbog zločina tijekom Oluje, dvadesetak predstavnika braniteljskih udruga prosvjedovalo je navodeći da nikome neće dopustiti blaćenje Domovinskog rata, prozivajući pritom Documentu da državni novac troši na "rušenje ustavnopravnog poretka".

Voditeljica Documente Vesna Teršelič kazala je nakon predaje prijave za zločin nad civilnim stanovnicima u okolici Knina da oslobađanje hrvatskih generala u Haagu "ne mijenja činjenicu da su počinjeni zločini i da direktni počinitelji trebaju biti privedeni pravdi".

Podsjetila je da su nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice za zločine nakon Oluje, dok su hrvatski sudovi donijeli dvije pravomoćne presude.

Teršelič smatra da je iznimno važno nastaviti progon za sve zločine jer to trebaju svi koji žive u Hrvatskoj, obitelji žrtava, a i od iznimne je važnosti za hrvatsko društvo i za društvo Srbije.

Problematičnim je ocijenila da se prilikom obilježavanja Oluje u Hrvatskoj naglasak stavlja samo na pobjedu, a žrtve ostaju u dubokoj sjeni, dok se "u sada već uvriježenoj izdvojenoj komemoraciji u organizaciji Srbije i BiH naglasak stavlja samo na žrtve, a izostaje dimenzija pobjede".

Kao organizacija za ljudska prava uvjereni smo da je vrlo važno dokumentirati sve činjenice, da je u obilježavanjima važno naglasiti kompleksnost rata i da je važno pronaći mjesto za nevine civilne žrtve."Ovim bih putem htjela poslati poruku Državnom odvjetništvu i pravosuđu da treba učinkovitije procesuiranje ratnih zločina i to zločina nad svim ubijenim – Hrvatima i Srbima, a poslala bih poruku i vladinim institucijama Hrvatske i Srbije da pronađu način za obilježavanje ovih obljetnica koji neće biti tako jednostran jer nam to treba za izgradnju povjerenje i dugotrajnog mira kako bi nastavili živjeti mirno i približavati se pravdi", kazala je Teršelič.

Na novinarsko pitanje koliko je zločina nakon Oluje ostalo neprocesuirano Teršelič je kazala da se mogu pozvati na podatke Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava koji je naveo više od 600 ubijenih civila. "Očito je da to nikao ne mogu pokriti s tri optužnice i postupcima koji su u tijeku", zakljuljučila je Teršelič.

Predstavnica braniteljskih udruga Zorica Gregurić Documentin je postupak, s druge strane, nazvala drskom provokacijom jer je "vrijeme pomno izabrano - uoči proslave, za sve Hrvate velikog državnog praznika te istovremeno dok hrvatski branitelji na Mirogoju odaju počast poginulim suborcima".

"No, javnost mora znati kako u Hrvatskoj postoji kazneno djelo lažnog prijavljivanja, stoga najavljujemo kaznene prijave za sve one koji su lažno prijavljivali kaznena djela. Svjedoci smo kako se ovako nešto uvijek čini pred Oluju, ne zato što bi im bilo stalo do onog što rade, jer tada ne bi uvjetovali točno određeni vremenski period, pogodno bi bilo vrijeme tijekom cijele godine, nego očito zbog dobivanja jeftinih bodova", kazala je Gregurić.

Pozivala je i nadležne institucije da istraže sumnje da "udruga Dokumenta i osobe koje se oko nje kreću nenamjenski troše sredstva državnog proračuna... između ostalog i za rušenje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske".

item - id = 500244
related id = 0 -> 1143753
related id = 1 -> 1140034
04. prosinac 2021 12:04