StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGostiju više od milijun

Dobra vijest je što Jadran ostaje u ‘narančastom‘: u Šibensko-kninskoj županiji ljetuje 77 tisuća turista

Piše Mirela Goreta
29. srpnja 2021. - 22:58
Split, 260721. Veliki broj turista jutros je u centru gradu. Prizori su slicni kao u vrijeme prije pandemije koronavirusa.Vojko Basic/Cropix

Na aktualnoj korona-mapi Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) hrvatska obala je i dalje u narančastom, kao i prošla dva tjedna, a promjena nema ni u još uvijek zelenom, kontinentalnom dijelu zemlje.

Dobra je to vijest za hrvatski turizam jer ostanak Hrvatske u narančastoj zoni znači kako u njezinu primarnom sektoru ne bi trebalo biti nikakvih potresa, barem ne u slučaju idućih sedam dana, do objave nove korona-karte ECDC-a. Velik broj država svojim građanima otežava putovanja u područja označena crvenom bojom postavljajući im razne uvjete pri povratku, no s narančastima to nije slučaj, pa se i dalje očekuje nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u Hrvatsku.

Ipak, aktualna mapa ECDC-a pokazuje kako se situacija u Europi pogoršala u odnosu na tjedan prije. Francuska, koja je tada bila većinom narančasta s dvije zelene regije, sada je u svom južnom dijelu crvene boje.

Španjolska je i prošlog tjedna bila crvena, no, za razliku od tada svjetlijih, danas prevladavaju tamnije nijanse neželjene boje. Italija je većinom narančasta, a pogoršanje situacije evidentno je u Grčkoj, a i Island, koji je prethodno bio zelen, sada je narančast.

image
Split, 260721.
Veliki broj turista jutros je u centru gradu. Prizori su slicni kao u vrijeme prije pandemije koronavirusa.
Foto: Vojko Basic/Hanza Media
Vojko Basic/Cropix

Priljev ne jenjava

U Hrvatskoj trenutačno boravi više od milijun i šest tisuća turista, od kojih je 866 tisuća stranih te 140 tisuća domaćih, izvijestili su iz Ministarstva turizma pozivajući se na trenutačne podatke iz sustava eVisitor.

Najviše turista trenutačno boravi u Istarskoj (273.000), Splitsko-dalmatinskoj (191.000) i Primorsko-goranskoj županiji (187.000). Slijede ih Zadarska županija (168.000), Šibensko-kninska (77.000) i Dubrovačko-neretvanska županija (62.000).

Najviše se turista odmara u Rovinju, na Viru i u Poreču, a prema državama iz kojih dolaze najviše ih je iz Njemačke (203.000), Slovenije (140.000), Poljske (86.000), Austrije (75.000) i Češke (61.000).

– U Hrvatskoj trenutačno boravi više od milijun turista, što je čak za 220 tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine. Ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i priprema turističkog sektora za ovu godinu bile kvalitetne i da su to naši gosti prepoznali. Još uvijek smo u razdoblju s najvećim priljevom turista u godini te pozivam sve da i dalje ostanemo odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera i preporuka te tako zaštitimo sebe i druge – izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na pojačan oprez pozivaju i posljednje informacije iz Njemačke, u kojoj je, s obzirom na rastući broj zaraženih povratnika s godišnjih odmora, odlučeno kako će od 1. kolovoza svi povratnici u Njemačku morati biti testirani na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i dosad) ili nekim drugim prijevoznim sredstvom, poput vlaka ili automobila. Tamošnji Institut Robert Koch (RKI) jučer je prijavio 3520 novih pozitivnih testova, što je 1630 više nego prije tjedan dana.

– U špici smo turističke sezone, a najave za kolovoz, pa i rujan, vrlo su dobre, ali će daljnji tijekovi i rezultati ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji – istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Mediteran ne cvjeta

– Trenutačno se u Hrvatskoj odmara 33 posto više gostiju nego prošle godine u ovo vrijeme. Kada govorimo o kumulativnoj usporedbi od početka godine, bolji smo gotovo 50 posto u odnosu na lani, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu sada smo na 62 posto noćenja, što je u skladu s našim procjenama – priopćio je Staničić.

Da na Mediteranu svima ne cvjetaju ruže, i to ne samo zbog korone, svjedoče primjeri Turske i Tunisa, uz već dobro poznatu, crvenom bojom obilježenu Španjolsku, u kojoj se nesmiljeno širi zaraza. Dok na jugu Turske, u blizini Antalije, bjesne požari, Tunis muče politička previranja i ulični prosvjedi. Uz to je riječ o jednoj od najteže pogođenih afričkih zemalja pandemijom koronavirusa.

Engleska se otvara Golemi gubici u turizmu

Engleska će od 2. kolovoza dopustiti u potpunosti cijepljenim posjetiteljima iz EU-a i SAD-a ulazak u zemlju bez obvezne karantene, a njezin će primjer vjerojatno slijediti i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. Putnici će se, međutim, još morati testirati na COVID-19 prije polaska i odmah nakon dolaska u Englesku, napisao je ministar prometa Grant Shapps na Twitteru.
Izostanak karantene vrijedit će za u potpunosti cijepljene putnike iz EU-a i SAD-a, i to cjepivima koja su odobrile Europska agencija za lijekove (EMA) i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Britanska vlada aktualnim potezom želi ublažiti velike gubitke u turističkom sektoru, koji je na koljenima. Procjenjuje se kako Velika Britanija svakog dana gubi oko 90 milijuna eura zbog zatvaranja zemlje stranim turistima.

18. travanj 2024 23:45