StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetriječ stručnjaka

Dnevno im umre 2000 ljudi, bolnice su u kaosu, mrtvi se zakapaju u parkovima...  Evo zašto je najmoćnija sila svijeta pokleknula pred koronavirusom

Piše Marina Karlović- Sabolić
16. travnja 2020. - 09:17

Bio je to šok za čitav svijet. A ponajviše za same Sjedinjene Američke Države.

Stručnjaci su na vrijeme upozoravali, ali ih nisu uzimali ozbiljno. Nitko se nije nadao da će najmoćnija svjetska velesila današnjice – moćna jednako u političkom kao i u znanstveno-istraživačkom polju – tako brutalno pokleknuti pred opakim virusom. Da će u tako kratko vrijeme donijeti toliko puno loših odluka koje će potaknuti širenje epidemije. Da će se bolnički sustav u pojedinim saveznim državama tako brzo naći pred slomom. I da će u New Yorku, najvećem američkom gradu, financijskom centru zemlje, vlasti – u nedostatku mjesta u mrtvačnicama - biti prisiljeni ljude pokapati po parkovima.

Dosta se drvlja i kamenja posljednjih tjedana svalilo na Donalda Trumpa. No tu, upozorava prof. dr. Petar Kurečić, stručnjak za geopolitiku i geoekonomiju, leži samo dio problema.

- Odgovor Trumpove administracije na krizu se može opisati kao neprimjeren i nonšalantan, što se vidi u broju zaraženih i mrtvih – tvrdi to za Slobodu Dalmaciju Kurečić.

U trenutku kada razgovaramo, u SAD-u su registrirane 644 089 osobe pozitivne na COVID-19. Gotovo osam puta više nego u Kini.

image
Dr. Petar Kurečić
Siniša Sunara/HANZA MEDIA

Epidemija je to koja dnevno odnosi oko dvije tisuće života. Svakih 45 sekundi umre jedan Amerikanac. Za zemlju čijih je 2 tisuće vojnika poginulo na normandijskoj plaži kodnog imena Omaha, a tri tisuće u krvavom terorističkom napadu na Blizance, to su šokantne brojke.

- Trump izjavljuje da bi sto tisuća mrtvih bio „job well done“. Još donedavno je govorio da će virus „nestati“. No razlozi za ovakav kaos nisu vezani samo i isključivo uz Trumpa, iako je on veliki krivac za kaos. Razlozi su višeslojni: od uređenja države s raznim razinama vlasti, od federalne, saveznih država te lokalne, do viđenja javnog zdravstva kao „socijalističke izmišljotine“, koje već dugo forsira Republikanska stranka – upozorava Kurečić. Stoga ne treba čuditi nedostatak osnovnih sredstva za borbu s epidemijom. Pri čemu, osim pacijenata, teško stradavaju liječnici i ostalo medicinsko osoblje.

Nevjerojatno je, ističe naš sugovornik,  do koje su mjere primjerice Republikanci uništavali tzv. Obamacare.

- Obamacare je model zdravstvenog osiguranja koji je po karakteru jako daleko od javnog zdravstva kontinentalne Europe. Unatoč tome, Republikanci su veliki trud uložili u to da danas u SAD-u žive deseci milijuna ljudi koji su zdravstveno neosigurani. Takvu energiju uložili su još jedino u uvođenje poreznih olakšica za najbogatije slojeve stanovništva za vrijeme administracije Busha mlađeg i ove Trumpove – ocjenjuje Kurečić.

Takvi potezi, prema njegovom mišljenju, nisu nimalo slučajni. I imaju svoju snažnu teorijsku podlogu. U SAD-u je, podsjeća on, osmišljen suvremeni neoliberalni kapitalizam tzv. Čikaške škole – model koji je mnogo sličniji brutalnom kapitalizmu iz 19. stoljeća nego kapitalizmu iz tzv. zlatnog doba, perioda koji je postojao do četrdesetih do sedamdesetih godina 20.stoljeća.

- Tekovine New Deal programa F. D. Roosevelta potpuno su odbačene. Programi izgradnje infrastrukture nacionalnog značaja u SAD-u stari su po 50 i više godina. Izgradnja autocesta datira iz doba predsjednika Eisenhowera, dakle iz pedesetih. Program izgradnje brana i akumulacijskih jezera poput Tennessee Valley Authority i Hoover Dam bio je najveći u dvadesetim i tridesetim godinama – navodi ovaj stručnjak.

No onda se dogodio zaokret. I to takav da je čak i Obamina administracija nakon financijske krize iz 2008. godine koja je izbila u SAD-u i proširila se po razvijenom svijetu najviše javnog novca posvetila sanaciji banaka koje su izdavale loše zajmove. Nego programima javnih radova i oporavku socijalne države.

- SAD su ekonomski i znanstveno-istraživački prva sila svijeta. Ova država godišnje troši oko 600 milijardi dolara samo za naoružanje i vojsku, a pokazala se nesposobnom i nevoljnom zaštititi svoje stanovništvo od epidemije koronavirusa. U borbi s epidemijom njihovih 5 tisuća interkontinentalnih balističkih raketa i 11 nosača aviona, od kojih svaki košta po 12 milijardi dolara, služe jedino kao izvori željeza ili poligoni za širenje virusa, kao što je bio slučaj s nosačem aviona Theodore Roosevelt – navodi Kurečić.

To, prema njegovim riječima, dovoljno govori koliko su suvremeni politički, a time i društveni prioriteti u SAD-u primarno izraz posebnih interesa. I koliko su potpuno neadekvatni za nošenje s općedruštvenim krizama.

- Nije epidemija koronavirusa prva koja je to pokazala. Sjetimo se katastrofe izazvane uraganom Katrina i žalosne sudbine dijela stanovnika New Orleansa, te posebice korisnika pojedinih bolnica i staračkih domova slabijeg imovinskog stanja. Situacija se sada samo ponavlja – ističe dr. Kurečić. Pritom, upozorava on, Kina i Rusija s mnogo manjim ukupnim ekonomskim mogućnostima koriste ovu situaciju i promoviraju se kao globalni predvodnici borbe s pandemijom.

- Kakvo je trenutno stanje u SAD-u pokazuje jedan zanimljiv kuriozitet. Od izbijanja zdravstvene krize značajno je porasla prodaja oružja. Usprkos svim masakrima počinjenim automatskim oružjem u SAD-u u posljednjih desetak godina. To je jasan pokazatelj razine (ne)povjerenja dijela stanovništva u sposobnost nošenja vlasti s krizom – zaključuje on.

SAD i dalje ima istraživačku moć u svojim laboratorijima. I lako se može dogoditi da upravo oni prvi proizvedu cjepivo za COVID-19. I njime spase svijet.

No neka pitanja će ipak ostati.

Poput onog bi li odgovor na epidemiju bio drugačiji da je u Bijeloj kući na vlasti neki drugi, ozbiljniji predsjednik. A ne šarlatan poput Trumpa koji je u krucijalnim trenucima ismijavao opasnost od „kineskog“ virusa. Da je na vlasti bio neki drugi Republikanac ili možda Demokrat. I je li problem u vodstvu, ili je Amerika - bogata, bahata i u uspjehe uljuljkana Amerika – naprosto postala toliko „razmažena“ da je podcijenila opasnosti. Da je bila uvjerena da im, nakon što su pobjedili u dva svjetska rata i trijumfirali nad komunizmom, nitko ništa ne može.

I koliko se takva zemlja više uopće može mijenjati nabolje.

24. travanj 2024 23:51