StoryEditor
Hrvatska i svijetčamimo u zapećku

Dnevna smrtnost od Covida-19 u Hrvatskoj više od dva mjeseca ne pada ispod desetero ljudi, plaćamo ogroman danak pandemiji!

Piše Hina
15. kolovoza 2022. - 11:29

Broj cijepljenih protiv covida-19 u Hrvatskoj se od početka godine do polovice kolovoza nije povećao više od dva posto - pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U usporedbi sa zemljama EU i ostatkom razvijenog svijeta čamimo u zapećku cijepljenih jer se barem jednom dozom cijepilo tek 57,2 posto s njih dvije 55,5 posto. Prosjek EU je 75,4 posto cijepljenih barem jednom dozom, a od njih 72,8 posto s dvije. 
Booster dozu dobilo je 53,5 posto žitelja EU, a četvrtu dozu 5,6 posto, u Hrvatskoj booster dozu je primilo tek 22 posto cijepljenih.

Dnevna smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj već više od dva mjeseca ne pada ispod desetak. Ukupno platilii smo ogroman danak pandemiji, jer umrla su zasad čak 16.484 oboljela, što nas drži na osmom mjestu smrtnosti u svijetu. Stručnjaci drže da plaćamo ceh premaloj zaštiti, odnosno činjenici da smo se "zabetonirali" na malo više od polovice cijepljenih građana.

Otkako se pojavila BA.5 podvarijanta omikrona, mnogi se pitaju kad će novo, pojačano cjepivo tim sojem kao zaštita. Prema nekim informacijama, to bi trebalo biti krajem listopada. Stručnjaci naglašavaju da cijepljenje nema alternative, jer svi postojeći lijekovi daju puno manje izglede za izlječenje negoli što cjepiva mogu spriječiti teške simptome covida-19, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Jureško.

25. rujan 2022 04:50