StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetu čemu je tajna?

Djeca ne umiru od koronavirusa, i zaražena novorođena beba uspješno se oporavlja; Stručnjaci tumače zašto su otporniji na opaki virus nego odrasli

Piše Anita Belak- Krile
14. veljače 2020. - 21:28

 Najnovije analize pokazuju kako su djeca koja su bila zaražena koronvirusom, a kojih je bilo iznimno malo, lako preboljela zarazu, neusporedivo brže nego odrasli, a neki od njih nisu imali ni jedan simptom bolesti!

- Iz razloga koji nisu do kraja razjašnjeni, čini se da su djeca ili otporna na infekciju ili nisu ozbiljno zaražena – komentirao je za Jan Jonnes, profesor virologije na Sveučilištu Reading za BBC.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Američkog medicinskog udruženja u kojem su analizirani nalazi pacijenata u bolnici Jinyintan u Wuhanu, gradu epicentru zaraze, navodi se kako nešto više od polovice zaraženih virusom ima između 40 i 59 godina te da je samo deset posto pacijenata mlađe od 39 godina. Isto tako potvrđuje se da su slučajevi oboljele djece iznimno rijetki. Rezultati objavljene analize sugeriraju kako djeca imaju blaži oblik bolesti, simptome koji se ne pogoršavaju, te ih stoga roditelji ne vode liječniku niti ima potrebe za hospitalizacijom.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Iva Pem Novosel kaže nam kako su prema dosadašnjim prijavljenim slučajevima doista većinom oboljeli ljudi starijih dobnih skupina, a djece gotovo da i nema.

- Budući nisu registrirani kao oboljeli, možemo reći da očito nisu bili ozbiljno bolesni. Roditelji ih nisu imali razloga voditi u bolnice jer nisu primijetili simptome bolesti – veli rvatska epimologinja. 

Inače, ističe kako ljude treba stalno podsjećati da nema razloga za paniku jer tri četvrtine oboljelih bolest preboli samo uz blaže simptome.

image
Tang Chhin Sothy/AFP

 Dr. Tešović: Od nekih bolesti odrasli umiru, a djeca ih u hipu prebole 

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece zagrebačke Klinike "Dr.Fran Mihaljević", prof. dr. Goran Tešović tumači nam kako je opće poznato da postoje neki patogeni koji su kod djece bezazleni, a kod odraslih opasni po život kao i obratno.

- Tipičan primjer za to je bakterija bordetella pertussis koja uzrokuje hripavac. Od nje umiru samo djeca mlađa od šest mjeseci, a kad se odrasla osoba zarazi ona će sigurno preživjeti i imati tek blage simptome. Postoji još niz takvih primjera kod kojih je uzročnik kod djeteta teži i izaziva težu kliničku sliku bolesti.

No, isto tako ima i onih suprotnih – recimo primjer infekcije virusom koji izaziva hemoragijsku, odnosno mišju groznicu. Ako se dijete zarazi s tim virusom imati će blagu kliničku sliku bolesti, malo povišenu temperaturu, otok limfnih čvorova i eventualno proljev. Kod odraslog čovjeka vrlo će lako doći do zatajenja bubrega i teške kliničke slike – objašnjava ugledni profesor.

Slično je i kad odrasla osoba dobije vodene kozice, onda je klinička slika znatno teža nego kod djece, a i komplikacije su češće.

Analogno tome nisu isključene takve reakcije i s koronavirusom.

- To doista ovisi o nizu faktora, o konstitucijskim i imunološkim razlikama. Radi se o cijelom sklopu multifaktora zbog čega su neke bolesti kod djece blaže nego kod odraslih i obrnuto – objašnjava prof. dr. Tešović.

image
Mohd Rasfan/AFP

Splitski pedijatar: Kod djece su manje mogućnosti za komplikacije  

Stanje s koronovirusom pomno prate i splitski liječnici.

Pedijatar doc.sc. Joško Markić iz Klinike za dječje bolesti KBC-a Split kaže kako su potrebne dublje analize da bi se sa sigurnošću moglo reći zašto je malo djece u službenim brojkama oboljelih.

- Ne znamo radi li se tu možda o tome da su djeca manje izložena virusu, ili su oboljela ali su im simptomi manje izraženi, pa se ne testiraju koliko se testiraju odrasli jer nemaju komplikacija.

Bolest je moguće slabo izražena kod djece, jer nema komorbiditeta, odnosno dodatnih bolesti koje starije osobe i one kronično bolesne čine podložnijim za komplikacije i lošiji ishod liječenja.

Naravno uvijek postoji mogućnost i da kod djece dođe do komplikacija, ali svakako u manjem obimu. I odrasli koji su imunokompetentni također će opet imati manje komplikacije – objašnjava splitski pedijatar.

Znanstvenici upozoravaju kako je i u epidemiji SARS-a koji se također raširio iz Kine i ubio 800 ljudi, ili deset posto ukupno zaraženih, također bilo iznimno malo oboljele djece. Stručnjaci Američkog centra za kontrolu bolesti utvrdili su 135 pedijatrijskih slučajeva SARS-a u 2007. godini, ali nije bilo smrtnih slučajeva među djecom ili adolescentima.

Petogodišnjacima koronavirus ne može ništa

Natalie McDermott, predavačica na University College London u izjavi za BBC upozorava kako djeca starija od pet godina i tinejdžeri obično imaju takav imunitet koji je dobro spreman za borbu protiv virusa.

- Mogu biti zaraženi, ali imaju blažu bolest ili ne pokazuju simptome infekcije – kazala je McDermott za BBC. I ona upozorava kako je daleko manjem broju oboljele djece moglo pridonijeti i to što nisu bila izložena virusu koliko i odrasli.

Širenje zaraze u Kini intenzivno je počelo tijekom proslave Kineske nove godine, kada su škole zatvorene, a skoro sve kineske provincije odlučile su da škole i dalje ostanu zatvorene, možda čak i do konca veljače.

 

18. travanj 2024 21:49