StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetje li je sram?

Dirljivo pismo mladog vatrogasca kojeg je jedna poduzetnica napala jer ima koronu: Znate li gospođo gdje sam se zarazio? Zamislite da sam Vaš sin...

Piše Tomislav Kukec/Jutarnji list
14. travnja 2020. - 16:21

Bilo je pitanje vremena kada će se, naročito u manjim sredinama, početi stigmatizirati oboljele od koronavirusa. Upravo to dogodilo se gospićkom vatrogascu, 25-godišnjem Michellu Šljiviću, koji je obolio od koronavirusa najvjerojatnije tijekom obavljanja svog posla. Kako doma nema uvjeta za samoizolaciju, odnosno karantenu, Šljivić je smješten u studentsko-đački dom u Gospiću koji je već ranije, odlukom Stožera civilne zaštite, ispražnjen i mobiliziran u te svrhe.

Žalosno, ali istinito, to je izazvalo revolt jedne lokalne poduzetnice koja je mladog vatrogasca napala na društvenim mrežama.

- Pretvarate sami centar Gospića u centar za zaražene. Taj dom nema ni ventilaciju. Što ćete, otvarati prozore da provjetrite? Niste normalni, to se zove kretenizam - napisala je gospođa (podaci poznati redakciji), napavši župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića da će odgovarati za ovu odluku.

Ogorčen tim pismom, Šljivić je uputio otvoreno pismo javnosti iz izolacije, prenosi Jutarnji list.

- Ja sam vatrogasac koji  je puno puta stavio i život na kocku kako bi od vatre branio nečiji dom, ljude pa i životinje. Ja sam mladi čovjek koji ima suprugu i čekamo prinovu. Ja sam mladi čovjek koji ne mogu biti s njom kada sam joj najpotrebniji, ne mogu biti sa svojim roditeljima. Ja sam jedan od onih koji nemam stan od 100-150 kvadrata pa da mogu samoizolaciju imati u svom domu. Gospođo J. ja sam i prije nekoliko dana bio deset dana na požarištu i gasio požare s mojim kolegama i tako pomagao drugima. Gospođo J. ja sam se najvjerojatnije zarazio tada na svom radnom mjestu, ne svojom krivicom, ali ne osuđujem nikoga. Mene ovdje nije poslao dr. Milinović nego epidemiolog i moj liječnik jer im je to dužnost. Koliko znam civilni stožer na čelu sa dožupanom Nekićem je odredio ovo mjesto i hvala im na tome - napisao je u potresnom pismu.

Mladi vatrogasac kaže kako mu je ova mjera ličkog stožera omogućila da bude i dalje čovjek pun nade i vjere da će "sa suprugom i roditeljima dočekati moju još nerođenu bebu".

- Što da sam vaš sin i da mi je civilni stožer omogućio sve ovo? Stavite se u poziciju mojih roditelja i da Vaš sin, ako ga imate ne daj bože dobije korona virus. Onda bi se sigurno zahvaljivali kao što se moji roditelji zahvaljuju svima i dr.Milinoviću koji je uslišio neke njihove želje, koje su se ticale mene, a sve sukladno zakonu. Mislite li da sam ja opasnost za Gospić? Sam u svojoj sobi, u zgradi koja može primiti 100 ljudi, ne izlazeći iz nje nikud i tako će biti dok mi liječnici ne kažu drugačije. Dragi Gospićani, ja sam vaš trenutni stanovnik. Veća je opasnost gospođa J. svojim nedoličnim komentarima koja bi valjda htjela da nas se poveže žicom, odvede na Velebit i zaveže za drvo da ne možemo nikuda. To je gospođo J. kretenizam - napisao je vatrogasac dodavši kako je zahvalan Gospićanima koji mu daju podršku.

- Vaš komentar me nije obeshrabrio. Opet ću pomagati potrebitima i boriti se protiv vatrene stihije ma gdje ona bila - zaključio je.

Komentarima na društvenim mrežama ogorčen je i župan Milinović, koji je za Jutarnji rekao da su oni "sramotni".

- To je mlad čovjek, supruga mu je trudna. Pozitivan je na koronavirus, ali nema značajne simptome. Kao što znate, oni s težim simptomima idu u bolnicu, dok se onima koji su, poput njega, mladi, zdravi i bez simptoma, određuje karantena. Čovjek nema uvjete za to, njih petero živi u četrdesetak kvadrata i naša je dužnost takvim ljudima osigurati smještaj - pojašnjava Milinović.

Kaže kako je cijela situacija žalosna. Još jednom je pozvao sve stanovnike da ne šire paniku i ne stigmatiziraju oboljele.

20. travanj 2024 00:33