StoryEditor
Hrvatska i svijet'Nismo izmislili toplu vodu'

Direktorica hrvatske tvrtke koja je uvela četverodnevni radni tjedan: Mladim kolegama život je ionako dovoljno stresan, uvijek im govorim da se moraju odmoriti i više cijeniti sebe

Piše Novac.hr
2. listopada 2018. - 13:22

Florijan Bašić iz zagrebačke konzultantske kuće Logička matrica ovog će tjedna imati neobičan radni tjedan. Radit će od ponedjeljka do četvrtka, a zatim će tri dana imati za odmor.

Zapravo, kako nam govori direktorica Logičke matrice Renata Šeperić Petak, Bašiću su se karte odlično posložile jer ne samo da će imati slobodan petak, a subotom i nedjeljom ionako ne rade, nego je u ponedjeljak i državni praznik, pa će na posao ponovno doći tek u utorak. Ne, ovo nije priča o “uhljebima’’, posve suprotno. Iako se nama takav radni tjedan učinio jako zanimljivom, možda čak i za naše pojmove revolucionarnom idejom, direktorica uvjerava da zapravo i nije tako originalna, piše Novac.hr.
 
- Vani tako najnormalnije rade. Nismo mi izmislili nikakvu toplu vodu - kaže.

U Logičkoj su matrici, naime, odlučili uvesti četverodnevni radni tjedan. Ljudima je, kaže direktorica, potrebno više vremena za sebe i obitelj.

- Najstarija sam u tvrtki, a mislim da je mladim kolegama život ionako dovoljno stresan. Jednostavno je, svi se moramo odmoriti. Mnogima od njih mogu biti i majka, pa im uvijek kažem: ‘Morate se bolje odmoriti i više cijeniti sebe’ - prepričava ležerno Šeperić Petak.

Za nju je, čini se, briga o zaposlenicima nešto normalno, pa ju je jako čudilo što smo je, zbog njezine najave na privatnom profilu na Facebooku o skraćivanju radnog tjedna, uopće kontaktirali. Telefon joj, kaže, gori cijeli dan. Treba ipak reći da će zaposlenici u Logičkoj matrici zakonski propisanu kvotu od 40 sati tjedno svejedno ispuniti. Radit će, dakle, četiri dana u tjednu, ali po deset sati. Svim zaposlenicima sva će njihova prava, baš kao i iznos plaće, ostati nepromijenjeni.

Sve su pomno isplanirali, nema tu neke anarhije. Posao se mora odraditi efikasno i kvalitetno, a kako bi potencijalnim poteškoćama doskočili unaprijed, uveli su šestomjesečni eksperiment. Abecednim redom izmjenjivat će se po jedan radnik tjedno, sve će pomno pratiti i bilježiti, a cilj je da za pola godine cijela tvrtka ima uredovno radno vrijeme od ponedjeljka do četvrtka.

- Svi ćemo se izrotirati u tih šest mjeseci. Sve ću mjeriti, koliko puta su se smijali, koliko su bili sretni, koliko je palo novih viceva - veselo nam prepričava Šeperić Petak, ali odmah dodaje da su ozbiljni indikatori također postavljeni.

Ključno je zadržati učinkovitost i kvalitetu, objašnjava nam i dodaje kako je sigurna da će, čak i kad rokovi zaguste, sve stizati odraditi na vrijeme, bez obzira na samo četiri radna dana.

- Mislim da nam taj jedan dan neće puno igrati. Recimo, ako je osoba odgovorna za neki projekt, a taj tjedan ima slobodno jedan dan, ona sve svoje obaveze mora obaviti do kraja četvrtka. Jedan dan se možemo snaći što god se dogodilo - sigurna je direktorica.

Logička matrica cijelo je svoje poslovanje digitalizirala i premjestila “u oblak’’, pa već sada Renatini zaposlenici imaju fleksibilno radno vrijeme. Važno je samo, ponavlja, da se svi zadaci i obaveze koje imaju prema klijentima odrade kvalitetno i u predviđenim rokovima, piše Novac.hr.

- Hoćete li projekt pisati doma, u kuhinji, spavaćoj sobi ili vrtu, meni je sasvim svejedno - poručuje.

Vijest o uvođenju skraćenog radnog tjedna odmah je potaknula i spekulacije o mogućim poslovnim poteškoćama ili smanjenom opsegu posla. Sve to Renata Šeperić Petak odlučno opovrgava. Posla, kaže, nikada nije bilo više, a “hejtera će uvijek negdje biti”.

- Ja sam odgovorna za cijelu tvrtku, dakle i za svoje ljude. Nikada ne bih dopustila da njih ili poslovanje tvrtke dovedem u neugodnu situaciju - kaže nam i na kraju jednostavno dodaje: - Veselimo se novom rasporedu.

item - id = 568098
related id = 0 -> 1142131
related id = 1 -> 1132991
30. studeni 2021 13:10