StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpoduzetnici nezadovoljni

Direktor šibenskog brodogradilišta: ‘Imati ćemo dodatni trošak, razgovarat ćemo s našim radnicima...‘

Piše Jozo Vrdoljak, K. G.
15. ožujka 2024. - 15:54

Zoran Milanović, predsjednik republike Hrvatske, donio je iznenađujuću odluku po kojoj će parlamentarni izbori biti održani u srijedu, 17. travnja!

Svi su očekivali jednu od četiri ponuđene nedjelje, ali Zoki je svim ahtio ukrasti show. Ili, pokušati ići na ruku nekoj političkoj opciji.

U svakom slučaju, Milanović je svojom odlukom razočarao poduzetnike.

Evo što je o njegovom potezu kazao Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta iz Šibenika. On kaže da se očito nije puno mislilo o realnom sektoru kada se donosila ovakva odluka.

- Iznenađen sam takvom odlukom pri kojoj se nije puno razmišljalo o realnom sektoru. Konkretno, nama je u tom periodu visoka remontna sezona i teško ćemo poslovati bez posljedica, a pogotovo u smislu kašnjenja.

Razgovarat ćemo s našim radnicima te nakon toga donijeti odluku hoćemo li imati stvarno neradni dan i kasniti s isporukama ili ćemo raditi i platiti radnike po uvećanom iznosu kao što se i radi kada rade na neradni dan.

U svakom slučaju, poduzetnici će imati dodatni trošak.To je možda i manji problem od činjenice da naši klijenti poput čarter tvrtki žele što prije obaviti remont plovila i početi poslovati. Svima njima počinje sezona. Nama, a i mnogim poduzetnicima bi svakako bilo puno lakše da se izbori održe nedjeljom“, napominje Vuletić.

image

Hrvoje Bujas

Jakov Prkić/Cropix

Šibenčanin Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, kaže da je mnoge takva odluka iznenadila jer je to prvi put da će se izbori održati na radni dan ali dodaje da je odluka zakonita a zakone treba poštovati.

"Izborni dan je neradni dan, a izbori su ustavna kategorija i mogu se održati bilo koji dan. Očito je da predsjednik želi biti originalan, a koliko sam shvatio 17. travnja je prvi mogući datum na koji se mogu održati izbori, tako da je činjenica da je predsjednik Republike Hrvatske odlučio da se izbori održe u najkraćem mogućem roku. Priznajem da je to i mene i moje kolege iznenadilo. Naravno, da će ovo utjecati na prihode poduzetnika i da će poremetiti planove i poslovanje poduzetnika, ali s druge strane izbori su demokratsko pravo građana.

Sada smo sigurni da će građani Hrvatske dobiti još jedan neradni dan. Radi se o pravu koje ima predsjednik države i to se mora poštovati. Bit će svakako zanimljivo čuti objašnjenje, zašto se promijenio običaj pa se izbori više ne održavaju nedjeljom. Dakle, voljeli bi čuti koji je razlog da se izbori održavaju usred tjedna i na prvi mogući dan. Predsjednik je imao izbor da se izbori održe na pet neradnih nedjelja ali nije tako odlučio. Moguće je da će djelatnici u javnim i državnim službama biti jako zadovoljni jer će dobiti još jedan neradni dan. Dobit će neočekivan praznik. Poduzetnicima će to otežati poslovanje ali ćemo se prilagoditi. Mislim da je stav poduzetnika negativan ali što je tu je, moramo se prilagoditi“, komentirao je Hrvoje Bujas.

26. travanj 2024 21:32