StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNorin prvi korak

Dio novca prikupljenog za liječenje male Mile, ide za pomoć petogodišnjoj Nori

Piše Šibenski.hr
28. travnja 2019. - 23:36

Dio novca prikupljenog za liječenje malene Mile Rončević ići će za pomoć petogodišnjoj Nori Kuserbanj, javlja HRT.  Podsjetimo, za Milu je prikupljeno oko 38 milijuna kuna, od čega je za njezino liječenje u Sjedinjenim Državama trebalo oko 15 milijuna. Ostatak novca nalazi se na računima obitelji Rončević i Zaklade Nora Šitum. Za malu Noru s tog će se računa izdvojiti nešto više od 800 tisuća kuna. 

Petogodišnjoj djevojčici je odmah po rođenju dijagnosticirana spastična cerebralna paraliza. Otada su joj vježbe i terapije svakodnevica.

"Kognitivno i mentalno je odlična, samo što je motorički dio malo lošiji", kaže Norin otac Denis Kuserbanj za HRT.

Za ovu malenu djevojčicu veliko čudo dogodilo se u posljednjih šest mjeseci terapije. Nora je ispravno sjela. Njezina majka Martina Bijonda kaže da se do prije šest mjeseci, kada bi je stavili da sjedne, samo prevrnula, a sada se to više ne događa.

"Ona je napravila iznimno veliki skok, probila je svu statistiku i dobili smo vjetar u leđa. Sada se diže u četveronožje da propuže", dodaje majka.

Samo posljednji ciklus terapija koji uključuje fizikalnu, radnu, robotsku terapiju, roditelje je stajao 200 tisuća kuna. Prijavili su humanitarnu akciju "Norin prvi korak". Vijest da im stiže novac bila je nestvarna. 

"Ja sam jednostavno bio oduševljen, ta sredstva, 811 tisuća kuna, to je nešto kao da ste dobili jackpot", kaže Norin otac. Majka dodaje da joj se sve još čini nestvarno.

"Očito je to tako trebalo biti, da od Nore jednostavno bude za Noru. Ja se sada sva ježim", kaže majka u razgovoru za HRT.

20. travanj 2024 06:54