StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorona u školama - što onda?

Dijete u izolaciju, roditelj na bolovanje - evo na koga se sve to odnosi i kolika je naknada!

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2020. - 15:43

S obzriom  da je koronavirus ušao u osnovne škole, najprije u Murteru, a potom i u Korpivnici pitanje je jesmo li spremni za njega i znamo li na koji način će se lokalizirati žarišta kako bi što manje učitelja i djece odlazilo u samoizolaciju, piše Ivana Krnić u Jutarnjem listu.

Iako u pravilu ne razvijaju teže kliničke slike, od početka epidemije od koronavirusa je u Hrvatskoj ukupno oboljelo 285 djece do devet godina i njih 755 od deset do 19 godina - sveukupno, 1013 djece koja idu u vrtiće ili škole. U ovom trenu aktivno je bolesno 271 dijete te dobi, što znači da online nastava za njih - ali i za djecu koja su u samoizolaciji, a o kojima nemamo podatke - počinje već od ponedjeljka. Neki su pak kolektivi kontaminirani i prije početka školske godine, jer su se djeca iz više škola zarazila na maturalnim putovanjima, tako da ih se veći broj nalazi u samoizolaciji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je mjere, a Ministarstvo i dodatne upute o tome kako postupiti pojavi li sumnja na virus. Epidemiolozi i dalje naglašavaju da je najvažnije poduzimati mjere da se spriječi njegovo širenje, a najvažnije je da se djeca ne miješaju između razreda i grupa te da su grupe što manje. Također, preporuka je da se koriste blok sati ili čak tri sata istog predmeta.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. Ivana Pavić Šimetin kaže da je nemoguće da se virus ne pojavi u takvim kolektivima jer se djeca druže i izvan škole.

Mjerenje temperature

- Donesene mjere trebale bi smanjiti širenje virusa unutar škola i razrednih odjeljenja. Prvo pravilo je da nitko tko pokazuje znakove bolesti ne dolazi u školu, bilo da je riječ o učiteljima ili djeci. Temperatura se mora mjeriti, i zapisivati - kaže Šimetin.
Naravno, pitanje je trenutka kada će se neko dijete iz razreda učiteljici požaliti da se osjeća pomalo bolesno ili kada će ona primijetiti da dijete pokazuje simptome koji bi se mogli povezati s Covidom-19.

- U tom slučaju dijete se promptno izdvaja iz razreda. Pozivaju se roditelji koji bi trebali čim prije doći po dijete. U međuvremenu je dijete izolirano u prostoriji koja je predviđena za ove situacije, naravno, uz prisustvo učitelja ili druge zaposlene osobe - kaže Pavić Šimetin.

Takva situacija jedina je kada dijete obvezno mora staviti kiruršku masku. Naime, i učitelj i dijete oblače svu predviđenu zaštitu. Osim maske, stavljaju vizir i jednokratno zaštitno odijelo. Ipak, sumnja kod samo jednog djeteta nije dovoljna da bi škola alarmirala liječnika ili epidemiologa. S obzirom na to da polako ulazimo u hladniji dio godine, kada haraju respiratorni virusi, vrlo je vjerojatno za očekivati da najveći broj djece zapravo neće biti zaražen koronavirusom već da će pokupiti neki drugi, blaži virus.

- No, ako dođe do grupiranja, što znači da je u istoj grupi još neko dijete razvilo slične simptome, tada se obavještavaju liječnici ili epidemiolozi - navodi Šimetin. No, do tada, razredno odjeljenje normalno nastavlja s nastavom. U slučaju kada se bolest potvrdi kod nekog djeteta, u samoizolaciju odlaze svi kontakti oboljele osobe, bilo da je riječ o bolesnom djetetu ili zaposleniku.

Očekivano bi bilo da najmanji broj djece i učitelja odlazi u samoizolaciju ako se zaraza probije u balončić razrede, a to su oni razredne nastave od 1. do 4. razreda.

- U tom slučaju, kada su poštovanje sve upute, mjeru samoizolacije dobit će svi učenici tog razreda kao i učitelji koji su bili s djecom - navodi Šimetin.

Ista učionica

Za učenike viših razreda, ta situacija se lakše zakomplicira. U pravilu bi učenici trebali biti uvijek u istoj učionici, a učitelji će se izmjenjivati. Tako da, razboli li se učitelj, u samoizolaciju će ići svi razredi u kojima je predavao zaraženi. Ili, u slučaju da se zarazi dijete, onda u samoizolaciju idu, osim kolega iz razreda, svi učitelji predmetne nastave koji su imali nastavu u tom razredu. Naravno, treba se uzeti u obzir i to da se kontaktima smatraju i oni s kojima su bili dva dana ranije od izbijanja simptoma, rizični kontakti.

Samoizolacija učenika razredne nastave u pravilu znači da će jedan roditelj također biti pod mjerom samoizolacije jer mlađa djeca zahtijevaju čuvanje. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da takvo pravo imaju svi roditelji djece do njihove punoljetnosti.

- Odluka o privremenoj nesposobnosti za rad radi njege djeteta kojemu je određena izolacija u nadležnosti je izabranog liječnika, a može biti do 18. godine života djeteta - kažu iz HZZO-a. U pravilu to za roditelja znači da će i u slučaju da je dijete razvilo Covid-19 ili da je u samoizolaciji, dobiti naknadu plaće od prvoga dana na teret HZZO-a i to u visini od 4257,28 kuna na mjesec, odnosno pola od toga za 14 dana koliko traje samoizolacija.

Iz Udruge Roda kažu da i dalje većina roditelja nije dobila konkretne upute, jer svaka škola ima različit način provođenja nastave.

Kratki period

- Većina se slaže da je djeci mjesto u školi, zbog njih samih, ali i zbog roditelja koji moraju raditi, no kako će to izgledati u praksi, vidjet će se tek kad djeca sjednu u klupe. Očekujemo da će se ići dan po dan - kažu.

Ova situacija je, navode, pokazala rupe u sustavu, velik broj učenika po razredima, školama, male učionice i druge probleme, s kojima se sada moramo suočiti u kratkom vremenu iako problem postoji već desetak godina.

- Ovo je teret koji ne smije biti samo na roditeljima, učenicima i školama, problem je zajednički, na razini cijelog društva - navode Rode, a kao jedan od problema ističu i djecu koja putuju. Naime, u uputama jasno stoji da djeca dolaze u različito vrijeme u školu, pa se postavlja pitanje gdje će mlađi uzrasti biti dok čekaju ili po završetku škole, jer javni prijevoz nije tome prilagođen.

Osim organizacije same nastave, poseban izazov predstavljaju i učenički te studentski domovi. Preporuke za učeničke domove su objavljene te se odnose na držanje mjere higijene, općih pravila za suzbijanje i protiv širenja koronavirusa. U sobama mora biti što je manji broj osoba, zabranjene su posjete, a u blagovaonice će se ići prema rasporedu…

- Mjere za studentske domove su pripremljene te su poslane ministarstvu i bit će uskoro objavljene. Bit će slične kao i one za učeničke domove, s time da se za njih trebaju osigurati sobe za karantenu - zaključuje Šimetin. 

 

Ako se dijete razboli u školi, odmah se smješta u posebnu sobu

Što kada se pojave simptomi u školi?
Učitelj
:
- odmah napušta radno mjesto
Učenici:
- poziva se roditelj
- dijete se izdvaja u posebnu prostoriju
- pod nadzorom je zaposlenika
- i učenik i učitelj, dok čekaju roditelja, nose kiruršku masku, vizir i jednokratno zaštitno odijelo
- roditelj promptno dolazi po dijete

Dužnosti škole I postupanja:
- ravnatelj odmah javlja nadležnom epidemiologu, odnosno školskom liječniku ako je došlo do grupiranja osoba sa sumnjom na Covid
- svaku pojedinačnu potvrđenu infekciju Covidom-19 djelatnik, odnosno roditelj imaju obavezu žurno javiti ravnatelju ustanove
- kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma razredni odjel, u pravilu, nastavlja s radom
- kod grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa se prema mišljenju liječnika
nakon potvrde oboljenja sve osobe koje su bile kontaktu idu u samoizolaciju

Dnevna pravila za učenike i zaposlenike obrazovnih ustanova:
- mjerenje temperature
- u slučaju znakova bolesti koji ukazuju na Covid ne smije se doći u školu
- pri sumnji na temperaturu te pojavi akutnih simptoma zarazne bolesti djetetu se mjeri temperatura

Znakovi koji upućuju na moguću zarazu Covidom-19:
- povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2)
- simptomi respiratorne bolesti - kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja
- poremećaj osjeta njuha i okusa
- gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu)

 

 

18. travanj 2024 23:08