StoryEditorOCM

DHMZ za utorak izdao specijalno priopćenje; građani se upozoravaju na nove vremenske nepogode

Piše Šibenski.hr
27. veljače 2023. - 17:06

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 27. i 28. veljače 2023. crveno i narančasto upozorenje na vjetar, stoji u najnovijem upozorenju koje je objavio i Stožer civilne zaštite, prenosi Jutarnji list.

Za ponedjeljak, 27. veljače izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal na jaku i vrlo jaku, mjestimice olujnu buru te narančasto upozorenje za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.

Za utorak, 28. veljače i dalje je na snazi crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

24. veljača 2024 22:34