StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStiže novo nevrijeme

DHMZ upalio narančasti alarm za dvije regije, moguće su bujične poplave i tuča. Kiša noćas stiže i do nas

Piše A. Vl. /JL, HINA
30. svibnja 2024. - 16:07

Vrijeme će danas biti djelomice sunčano, uz postupni porast naoblake, a mjestimične kiše bit će uglavnom u drugom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), prenosi Jutarnji.

Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, a u noći na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i obilna oborina. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a na moru umjereno jugo popodne u jačanju.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva. Promjenjivo će biti i u petak i nedjelju, a u subotu prolazno stabilnije.

image

Radarske slike

 
 Dhmz/

Najnovije radarske slike ukazuju da na područje Hrvatske, točnije na područje sjeverne Istre, stiže pogoršanje vremena.

 

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a u prognozi za HRT istaknula je kako će, kada je riječ o Dalmaciji, pa tako i Šibenko-kninskoj županiji, tijekom ovog prazničnog četvrtka zapuhati jugo.

-U drugom dijelu dana jugo će jačati, pa će more biti sve valovitije. Izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, a pljuskovi i grmljavina u drugom dijelu dana najvjerojatniji su u unutrašnjosti, a u noći na petak kiša će se proširiti i na obalu te otoke. Popodnevna temperatura zraka od 23 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz jačanje juga, te barem djelomice sunčano, ali popodne uz umjeren do jak razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, ponajprije u zaobalju.

Jugo će obilježiti i nastavak nekima produljenog vikenda, pri čemu će u petak prolazno biti i jako. I dalje nema stabilizacije - najčešća kiša u petak, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i intenzivnijima te obilnijima, a u subotu u većini krajeva - bez oborine.

image

Narančasti meteoalarm za dvije regije u petak 29. svibnja

 

I na kopnu subota će biti najstabilniji dan, a u nedjelju su pljuskovi vjerojatniji u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije. Petak pak vrlo promjenjiv, povremeno će padati kiša, lokalno i u obliku izraženih i obilnih pljuskova uz grmljavinu, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Za petak je DHZM upalio narančasti meteo alarm za dvije regije - Gospićku i Riječku.

 

 

 

23. lipanj 2024 01:37