StoryEditorOCM

DHMZ objavio prognozu, upaljeni crveni i narančasti alarm: nema predaha za poplavljena područja

Piše Šibenski.hr
15. svibnja 2023. - 18:03

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon današnjeg kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme. Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme.

Najveća količina oborine tijekom ove oborinske epizode u Hrvatskoj je izmjerena na klimatološkoj postaji Gračac gdje je od nedjelje 14. 5. 2023. u 8 h do jutros 15. 5. 2023. u 8 h izmjereno 256,4 mm oborine što je više od 200 % prosječne svibanjske oborine, ali i nova najviša dnevno zabilježena oborina za tu postaju. Takva oborina je izazvala brzo podizanje vodostaja na direktno zahvaćenim slivovima Otuče, Une i Zrmanje.

DHMZ upozorava na vrijeme koje može imati posljedice na sigurnost ljudi. Upaljena su tri alarma, crveni, žuti i narančasti. 

Obzirom na vremensku prognozu moguće je očekivati nove maksimume vodostaja tijekom sljedećih dana, a za sutra (16. 5. 2023.) izdana su i upozorenja na bujične i urbane poplave, javlja DHMZ.

Za utorak najavljuju promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice se očekuju obilne oborine, osobito na sjeverozapadu unutrašnjosti i u Gorskom kotaru. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i istočni vjetar. Na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u Dalmaciji jako i olujno jugo. Najniža temperatura uglavnom od 11 do 16 °C. Najviša dnevna na kopnu od 14 do 17, u Slavoniji i do 20 °C, na Jadranu između 18 i 22 °C.

Vodostaji Save nizvodno od Zagreba su u porastu s tendencijom porasta u domenama srednjih i srednje visokih voda. Od ponedjeljka (15. 5. 2023.) otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja što omogućuje sniženje vrha vodnog vala nizvodno od Prevlake. Vodostaji na hidrološkim postajama Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod su u mjerama obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Od Crnca nizvodno moguć je značajan porast vodostaja uslijed velikih dotoka iz sliva Kupe, Une i rijeka iz Bosne i Hercegovine.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta. Na hidrološkoj postaji Kamanje vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, ali tijekom sutrašnjeg dana ponovno slijedi porast vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. Tijekom sljedeće noći 15./16. 5. na hidrološkoj postaji Hrvatska Kostajnica postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredno stanje mjere obrane od poplave.

Vodostaji Zrmanje u izvorišnom dijelu lagano opadaju, a nizvodno stagniraju.

02. svibanj 2024 03:48