StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČudo u Međugorju

Deseci tisuća katoličkih vjernika došlo na 38. godišnjicu Gospinih ukazanja 

26. lipnja 2019. - 00:08


Više desetaka tisuća katoličkih vjernika stiglo je utorak Međugorje gdje se prije 38 godina, po tvrdnjama šestero vidjelaca, ukazala Gospa i koje je postalo svjetski poznato odredište u kojemu je ove godine Sveta Stolica prvi put dopustila organizirana hodočašća nakon što je za apostolskog vizitatora imenovan poljski nadbiskup Henryk Hoser.


Brojni vjernici iz BiH, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Austrije, Poljske, ali i cijeloga svijeta, a među njima je velik broj noću stigao pješice, u utorak u Međugorju sudjelovali su u molitvama, na misama i pobožnostima te su se križnim putem uspinjali na brdo Crnica gdje se Gospa prvi put ukazala šestero djece prije 38 godina.


Međugorski župnik fra Marinko Šakota izjavio je da je ova godina posebna zbog odluke Svete Stolice o imenovanju apostolskog vizitatora te dopuštanju organiziranih dolazaka hodočasnika.
"Papina odluka je doprinijela da Međugorje dobije malo drukčiji status", rekao je župnik Šakota.
Ranijih godina nisu bila dopuštena organizirana hodočašća u Međugorju, a od ove godine nakon odluke Svete Stolice biskupije mogu organizirati dolaske u ovo mjesto.


Hodočasnici u ovo hercegovačko mjesto dolaze tražeći mir i odlaze promijenjeni, rekao je tamošnji župnik. "Vidimo hodočasnike iz cijelog svijeta kako ovamo dolaze. Traže mir. Traže Boga i ovdje ga pronalaze. To je to iskustvo koji ljudi pronalaze ovdje i nose svojim kućama i vraćaju se drukčiji, promijenjeni", ocijenio je fra Marinko.

Središnje misno slavlje u 19.00 sati služio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja.


Od tada do danas pojedini vidioci imaju svakodnevna ukazanja, a nekima od njih se Gospa ukazuje jednom mjesečno ili godišnje.
Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo pod vodstvom kardinala Camilla Ruinia 2010. koje je istraživalo fenomen međugorskih ukazanja. Rezultati su predani u nadležnost Kongregacije za nauk vjere, nakon čega su proslijeđeni Svetom Ocu te se očekuje izricanje pravorijeka.


Prema medijskim navodima posebno povjerenstvo smatra da su autentična svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja.
Papa Franjo imenovao je poljskog nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora u Međugorju s misijom da poboljša pastoralnu skrb za velik broj vjernika koji svake godine dolaze.


Hoser je ranije izjavio da će "Sveti Otac najvjerojatnije priznati prva Gospina ukazanja u Međugorju". "Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koje sada radi na tome", rekao je nadbiskup Hoser.
 

19. travanj 2024 14:31