StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOŠE PROGNOZE

Debakl sezone u jadranskom turističkom središtu koje obožavaju Srbi i Hrvati. A trebali su obarati rekorde...

Piše vijesti sd
24. srpnja 2023. - 13:40

Dugo najavljivana sezona u Budvi, zasad je poprilično podbacila. Ugostitelji pokušavaju spasiti sezonu i gubitke.

Budva je poznato odredište, tamo posebice odlaze srpski, ali i hrvatski državljani.

Zabrinjavajući rezultati turističke sezone dolaze iz Budve u Crnoj Gori. Toliko najavljivana sezona koja je trebala oboriti rekorde 2019. godine ne ide po planu, iako je srpanj pri kraju.

image

Hoteli u Budvi

Nikola Vilić/Cropix
image

Sveti Stefan

/Shutterstock

"Sam početak sezone od kraja ožujka je obećavao rekordne rezultate, međutim, trebali bi sada biti u špici sezone, a grad je poluprazan", rekao je Luka Vučković, vlasnik jednog lokala i dodaje da je obujam posla jednak kako i u lipnju što se nikada nije dogodilo.

"Točno je da smo podigli cijene od deset do dvadeset posto, ali ne vidim u tome glavni problem jer je su cijene značajno veće u zemljama oko nas nego kod nas", poručio je Vučković.

image

Budva

Bozo Radić/Cropix
image

Budva - Porto Montenegro

Tonči Plazibat/Cropix

Iz Turističke zajednice Budve ističu da u gradu boravi više gostiju nego lani u isto vrijeme, no ti podaci moraju se uzeti s rezervom jer turistička zajednica nema precizne podatke o broju ležaja u privatnom smještaju nego samo navode procjene.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Aleksandar Jovanović izjavio je da rezultati ipak nisu toliko dobri.

image

Budva

Tonči Plazibat/Cropix
image

Budva

Ranko Šuvar/Cropix

"Srpanj je podbacio kada je u pitanju privatni smještaj i vanpansionska potrošnja. Trenutno ima gostiju, ali su očekivanja bila veća, shodno dobroj predsezoni i najavama. Budva je malo skuplja za tradicionalne goste iz regije i to je razlog slabije potrošnje. Također, nova tržišta – Saudijska Arabija, Poljska i baltičke zemlje, nemaju kupovnu moć zapadnih gostiju, Skandinavaca, Britanaca", ističe Jovanović, piše Nova.rs.

07. svibanj 2024 12:16