StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTPUNO OTVARANJE

Danska ukinula gotovo sve mjere: ‘Zbogom ograničenjima, dobrodošao život koji smo poznavali!‘

Piše Hina
1. veljače 2022. - 13:33

U Danskoj su u utorak ukinute gotovo sve covid mjere, unatoč relativno visokoj incidenciji u toj zemlji.

Obvezno nošenje maske sada je stvar prošlosti, zajedno s pokazivanjem covid potvrda koje dokazuju da je osoba cijepljena, preboljela virus ili ima negativni rezultat na test.

Od sada se mogu održavati veliki događaji, a posjetitelji noćnih klubova ponovno se mogu zabavljati bez maske.

Sve to povezano je s činjenicom da covid-19 više nije klasificiran kao "kritičan za društvo" - oznaka koja je vladi omogućila da uvede dalekosežne mjere ograničavanja.

Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni.

Danska je sličan potez napravila u rujnu, no kad je broj zaraženih ubrzo nakon toga počeo naglo rasti mjere su postupno ponovno uvedene.

'Spremni smo iskoračiti iz sjene koronavirusa'

Prošli tjedan dnevni broj zaraženih u Danskoj kretao se između 33.000 i 47.000 - a to je bilo teško zamislivo prije pojave visokozarazne omikron varijante.

Visoki broj zaraženih nije međutim opteretio bolnice, unatoč strahovanjima. Visoka stopa procijepljenosti u zemlji smatra se glavnim razlogom zbog kojeg je zdravstveni sustav ostao u dobrom stanju.

"Prošli smo kritičnu fazu", rekla je prošli tjedan danska premijerka Mette Frederiksen kad je najavljivala ukidanje mjera.

"Od 1. veljače Danska će biti otvorena - potpuno otvorena", rekla je uz osmijeh. "Spremni smo iskoračiti iz sjene koronavirusa. Kažemo 'zbogom' ograničenjima i 'dobrodošao' život koji smo poznavali prije", poručila je.

Osim pravila ulaska u zemlju s dokazom o cijepljenju, bolnice i starački domovi još uvijek od posjetitelja traže da nose zaštitne maske i pokažu covid potvrde kako bi se zaštitili ranjivi i stariji.

10. lipanj 2023 20:44