StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Dan žalosti u Hrvatskoj proglašen 2. siječnja, otvoren i račun za pomoć žrtvama potresa. Božinović: Nemamo saznanja o pljačkanju napuštenih kuća

Piše Hina, JL
30. prosinca 2020. - 12:27

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima, a premijer Andrej Plenković zamolio je građane da budu oprezni s obzirom na pojavu lažnih računa za uplatu pomoći.

Premijer i ministri su na sjednici minutom šutnje odali počast poginulima u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

'Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam sućut njihovim obiteljima i svim pogođenima. 26 osoba je ozlijeđeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donijet ćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres, između ostalog odluku o danu žalosti 2. siječnja', kazao je premijer Plenković, prenosi Jutarnji.

Vlada će otvoriti račun državne riznice za sve one koji žele pomoći. 

'Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se vidjelo i moglo osjetiti već jučer. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi', kazao je Plenković.

Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

'Uz ovo smo imali i niz aktivnosti vezanih uz obnovu Zagreba. Tijekom siječnja očekuju se pozivi kako bi se iskoristilo 683 milijuna eura koje smo dobili iz Europskog fonda solidarnosti. Hrvatsku će danas posjetiti i Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije', kazao je Plenković.

'Na sjednici ćemo donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava za zdravstvo. Imamo neutrošenih oko 600 milijuna kuna za tu namjenu', rekao je premijer.

Podsjetimo, nakon što je u utorak posjetio najpogođenija područja oko Petrinje, Gline i okolnih mjesta, premijer Andrej Plenković kazao je da će interventna pomoć od 120 milijuna kuna već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije te istaknuo da slijedi velik posao u obnovi stradalih područja.

Dodao je i da će na sjednici Vlade donijeti odluku o otvaranju računa, preko kojega će građani moći dati svoj doprinos. 

Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju - 100 milijuna, te po 10 milijuna kuna za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku potporu solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima.

Premijer je uputio apel građanima koji prikupljaju pomoć za stradale u potresu, da svu materijalnu pomoć usmjere Crvenom križu i Civilnoj zaštiti, kako bi pomoć bila ravnomjerno raspoređena na sva pogođena područja.

Aladrović: Evakuirali smo domove za starije koji su bili u potrebi

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u srijedu da su evakuirali domove za starije i nemoćne u potresom pogođenim područjima koji su bili u potrebi, prije svega domove u Glini i Petrinji, a za korisnike su pronašli slobodne kapacitete u Karlovcu, Ozlju i Zagrebu.

"Što se tiče domova za starije i nemoćne i drugih ustanova iz domene socijalne skrbi, evakuirali smo sve one koji su bili u potrebi, prije svega dom za starije u Glini. Dio korisnika se našao u Zagrebu, dio u Topuskom", rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice Vlade.

Što se tiče doma u Petrinji, evakuirani su korisnici u dio vojarne. Statičari će danas doći provjeriti stanje samog doma i nakon toga će se znati hoće li korisnici tamo biti zadržani ili će ih prebaciti na druga mjesta.

"Našli smo slobodne kapacitete što u Karlovcu, što u Ozlju i Zagrebu tako da sam siguran da ćemo sve zbrinuti na pravilan način", uvjerio je Aladrović. 

Božinović: Nemamo saznanja o pljačkama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje ima li kakva saznanja o pljačkama napuštenih zgrada u potresom pogođenim mjestima rekao da su sve raspoložive policijske snage su na terenu. 

"Jutros sam se čuo s glavnim ravnateljem i o tome nema nikakvih saznanja. Policija će vrlo detaljno pratiti sigurnosnu situaciju", poručio je.

03. svibanj 2024 21:04