StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvremenska prognoza

Danas vrhunac toplinskog vala, neki će se kuhati na +38, a od sutra nevrijeme! Evo što nas čeka idući tjedan

Piše PSD
18. kolovoza 2022. - 08:05

N1 donosi vremensku prognozu meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Nestabilan zrak s Atlantika prodro je nad zapadnu Europu i nalazi se sjeverno od Alpa. Manja količina nestabilnog zraka zaobišla je Alpe i smjestila se nad sjevernu Italiju. Visinsko strujanje je jugozapadnog smjera i nestabilan zrak se polagano premješta nad sjeverni Jadran. U visinskoj jugozapadnoj struji nad Sredozemlje pritječe topli saharski zrak i osim topline donosi i veće količine saharskog pijeska, piše meteorolog za N1.

Danas je zbog pritjecanja toplog zraka s juga u našim krajevima vrhunac toplinskog vala.

Prognozira sunčano, toplo i vruće vrijeme. Jutarnje remperature zraka u unutrašnjosti bile su od 16 do 23, a na Jadranu topla noć s temperaturama od 23 do 26 stupnjeva Celzija. Poslijepodnevne maksimalne temperature bit će u Slavoniji i Baranji i do 38 stupnjeva Celzija.

Na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori danas vruće s temperaturama od 33 do 35 stupnjeva, piše Lipovšćak.

Navečer u Istri i na sjevernom Jadranu te na granici sa Slovenijom naoblačenje uz pljuskove, grmljavinu i udare vjetra. U noći na petak i ujutro promjena vremena će se proširiti na veći dio unutrašnjosti. U petak prognozira grmljavinu, pljuskove kiše i udare vjetra.

Mjestimice su moguće velike količine oborine.

Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka, mjestimice na udare olujna bura. Neverini uz grmljavinu i pljuskove će se uz buru brzo sa sjevernog premještati prema južnom Jadranu. Više kiše past će u Istri i na Kvarneru.

Od ponedjeljka u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu stabilizacija vremena uz obilje sunca i porast temperature. 

20. ožujak 2023 23:39