StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEGOBNO IŠČEKIVANJE VIJESTI S ATLANTIKA

Danas odluka o nastavku potrage: Jučer su trebale stići nove snimke s lokacije, zapisi terestrijalnih i optičkih radara; Uoči li se na tim snimkama išta od koristi, svi će brodovi ponovno krenuti ka novoj lokaciji

Piše Goran Penić
Tomislav Kukec
11. listopada 2019. - 10:19

Potraga za nestalim hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem i njegovih šest kolega koji su prije dva tjedna nestali na Atlantiku i dalje traje, a zasad nema bitnijih novosti, kaže nam predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

U trenutku kada smo razgovarali jučer popodne, i dalje je brod ALP Striker, u vlasništvu nizozemske kompanije ALP Maritime, s još pet komercijalnih brodova bio u potrazi za nestalim pomorcima.


Područje snimaju četiri satelita koje koristi Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), na čijem je čelu Hrvatica Maja Markovčić Kostelac. Šest puta su sateliti snimili to područje, a samo onaj jedan put, što je poznato, snimljen je objekt promjera sedam i pol metara koji bi eventualno mogao biti splav za spašavanje, ali to nitko sa sigurnošću ne može tvrditi. Sateliti i dalje snimaju to područje i čekaju se analize snimki kako bi se moglo utvrditi je li nešto uočeno kako bi se mogli usmjeriti brodovi.

Samo pretpostavke

Područje na kojem snimaju sateliti nalazi se 200 nautičkih milja od mjesta potonuća broda, odnosno oko 380 kilometara od mjesta gdje je potonuo Bourbon Rhode. No, i to su samo pretpostavke da bi se na tom području mogla nalaziti splav s obzirom na vjetrove i morske struje.

– Riječ je o matematičkom modelu koji procjenjuje gdje bi se mogla nalaziti ta splav, ali ne postoji stopostotna vjerojatnost da je splav u trenutku potonuća broda otplutala u tom pravcu. Riječ je o ogromnom području koje se pretražuje i potraga se nastavlja do daljnjega – kaže Frka Petešić.

Zasad u potrazi ne sudjeluju zrakoplovi, a u hrvatskoj Vladi se nadaju da će Francuzi angažirati i zračne snage.
– Zasad nemamo potvrdu, ali radi se na tome – poručuju iz Vlade.

Šest brodova koji su tijekom srijede pretraživali područje gdje je, prema satelitskoj snimci, moguća pozicija nestale splavi, akciju je nastavilo u četvrtak rano ujutro, čim se razdanilo. No, ni tijekom jučerašnje potrage nije bilo rezultata.

Kako je potvrdio šef ureda za informiranje francuskog ministarstva unutarnjih poslova, zadužen za prefekturu Martinique Oualid Sahtout, brodovi su čitavog dana bezuspješno tragali za splavi sa sedam nestalih pomoraca.

– U petak ćemo odlučiti ima li uopće smisla nastavljati potragu – rekao nam je Sahtout. Potvrdio nam je da je satelitska snimka koja prikazuje "nešto nalik splavi" bila važan trag, te su svi raspoloživi brodovi nakon zaprimanja snimke krenuli u tom smjeru, ali je i istaknuo da to može i ne mora biti splav.

Nejasna snimka

– Snimka nije dovoljno jasna da bismo sa sigurnošću mogli reći da je to splav, no provjeravamo svaki trag – rekao nam je.

U trenutku zaključenja ovog broja, kako nam je potvrdila izvršna direktorica EMSA-e Markovčić Kostelac, u sjedište te europske agencije trebale su stići nove snimke s te lokacije, zapisi terestrijalnih i optičkih radara. Uoči li se na tim snimkama išta od koristi, svi će brodovi ponovno krenuti ka novoj lokaciji.

UKRAJINSKI PORTAL: 'Nitko ih više ne traži'

"Šestoricu nestalih ukrajinskih mornara više nitko ne traži", objavio je u srijedu u podne ukrajinski portal zik.ua. Šokirana viješću, ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova objavila je na društvenim mrežama da je prema njezinim saznanjima "mjesto gdje se nalazi sedam nestalih članova posade Bourbone Rhodes još uvijek nepoznato. Vlasnik kompanije Bourbon Offshore najavio je prekid potrage i spašavanja mornara. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Vadim Pristajko odmah je poduzeo hitne mjere kako bi olakšao potragu i kako bi se nastavilo tragati za ozlijeđenim građanima Ukrajine."

20. travanj 2024 14:23