StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘novi krug pakla‘

Dalmatinski ugostitelji ogorčeni zbog apsurdne mjere Stožera: To će nas uništiti, pa riječ je o tradiciji Mediterana. Kako će to zabraniti?!

Piše Višnja Gotal/JL
5. srpnja 2021. - 09:57

Sa srpnjem je, kažu za Jutarnji list dubrovački ugostitelji, započeo, više ne znaju ni sami, koji krug pakla za njihovu branšu.

Osim što rade skraćeno, ne smiju posluživati unutar lokala i epidemiološke su im mjere prepolovile broj stolova, ugostiteljski lokali od 1. srpnja ne smiju posluživati nikoga tko ne sjedi za stolom.

Taman kad je sezona dala naslutiti da će biti sličnija onoj iz 2019. godine, a ne najlošijoj otkad pamte, prošlogodišnjoj, Stožer ih, kažu, demantira.

Zabrana posluživanja gostima koji ne sjede, budu li je se pridržavali, zatvorit će sve lokale na dubrovačkim skalinama. Sve su to ugostiteljski objekti koji većinu stolova imaju unutra, pred lokalom su možda dva ili tri, a glavna "terasa" su im skaline.

Tako su, znatno ograničeni, ušli u punu sezonu.

- Ovo što oni rade je toliko smiješno, nemaju oni veze s ičim - zdvojan je Albert, vlasnik lokala Alberto, u srcu staroga grada. Tek malo uvučen od Straduna, lokal živi od gostiju koji tvrdi kamen pretpostavljaju stolicama s mekanim, spužvastim jastucima.

Spasila ih država

- Tu vanka imamo 18 stolica, ostali stoje ili sjede na skalinama. Budu li se stvarno pridržavali tih mjera, možemo zatvoriti lokal. Isto tako i ako ne promjene ovo radno vrijeme samo do ponoći. Lani su nas lipanj i srpanj pustili da radimo do dva sata iza ponoći, u kolovozu su vratili na ponoć - kaže.

Alberta baš neće. Lokal je preuzeo u veljači prošle godine, točno 27 dana prije covida i uskoro zatvaranja.

- Da mi je krivo, jest. Pare neke što sam imao, sve sam tu uložio. Oko pola milijuna kuna. Dotad sam radio za druge, sad sam trebao za sebe, a imam troje djece i lokal je jedini prihod obitelji – kaže.

Posao je uspio održati zahvaljujući potporama države. Da nije dobivao za plaće, ne zna kako bi.

- Ja im još dodam, gdje će čovjek raditi za 4000 kuna. Jako malo smo radili otkad sam otvorio, a sad ovo. Jednostavno ne daju raditi. Jedan korak naprijed, pet nazad. I kako misle ljudima zabraniti da sjede na stepenicama? Čovjek dođe i sjedne. Posluživanja pića će biti. Čovjek će doći, naručiti piće i... Ja mislim da se to ne može zabraniti. Što će se dogoditi? Doći će policija i hapsiti? – smatra Albert.

Dubrovački ugostitelji redom se slažu da je odluka Stožera nepromišljena. Smatraju da je "piće s nogu" tradicija Mediterana.

Vlasniku lokala Cele Tomi Ivušiću nije jasno što da radi kad se uz barski stol, za kojim su četiri stolice, okupi njih petero.

- A to tako često ljeti bude. Hoću li petog potjerati? Smijem li mu dati piće - pita se vlasnik lokala Cele, kojemu "leđa čuva" Sv. Vlaho.

Stvaranje gužvi

- Ne znam znači li to doslovno sjediti, ili tko je za stolom. Kod nas u lokalu, zapravo, 95 posto ljudi sjedi, ali ovih pet posto su s njima. Ovi u uličicama imaju po dva, tri stola. Ostali goste stoje uza zid ili sjede po skalinama. Što s njima? Oni mogu zatvoriti - upozorava vlasnik lokala Cele.

Nije Dubrovnik jedini čiji gosti vole više na skaline nego u fotelju. Tu su i Hvar, Rovinj... Gdje nema ni stolova ni skalina, gosti stoje.

"Na terasama kafića uvodi se obveza posluživanja gostiju koji sjede, ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanje za van, ali okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose situaciji", rekao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović

18. travanj 2024 06:41