StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPripremite se za pakao

Crvenit će se cijela Hrvatska, spasa nema ni na vidiku: Jutros u 7 u tri grada izmjereno 30°C

Piše A. Vl./Jutarnji list
10. srpnja 2024. - 08:03

Idućih dana nastavlja se pritjecanje toplog zraka u naše krajeve pa će toplinski val, treći ove godine, biti prilično jak i potrajati više dana, poručuje meteoroog Tomislav Kozarić za HRT.

Jutros je u Dubrovniku, Senju i Bakru već u 7 sati izmjereno visokih 30 Celzijevaca, s tim da se u Senju već u 6 sati živa popela iznad 30 stupnjeva.

Najniža temperatura u srijedu bit će oko 21, a poslijepodne oko 36 stupnjeva i velika opasnost od vrućine. Vjetar će biti slab do umjeren istočni.

U središnjim predjelima pretežno sunčano i vrlo velika opasnost od toplinskog vala, zbog tople noći i najviše dnevne temperature koja će prelaziti 35. Poslijepodne postoji i mala mogućnost za lokalni pljusak.

Najveća vjerojatnost lokalno jačeg razvoja oblaka i ponekog popodnevnog pljuska s grmljavinom danas je u gorskoj Hrvatskoj. Sunčano će prevladavati prijepodne, a na sjevernom Jadranu i poslijepodne uz slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Zbog još toplije i neugodnije noći i više dnevne temperature opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje na moru će biti vrlo velika.

Za razliku od utorka, kad je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, bilo mjestimičnih pljuskova i grmljavine, u srijedu poslijepodne vjerojatnost za njih bit će zamjetno manja. Dominirat će sunce i crveno upozorenje na toplinski val. Nakon tople i vrlo tople noći, nepovoljne za kvalitetan odmor, najviša će temperatura rasti i do 37, a maestral će samo nekima pružati manje olakšanje.

Podjednako nepovoljno i opasno zbog vrućine i sunca bit će i na krajnjem jugu zemlje. Najviša dnevna temperatura bit će od 33 na obali do 38 stupnjeva u dolini Neretve, a noću se uglavnom neće spuštati ispod 26 zbog burina. Kao i posvuda u Hrvatskoj, valja se držati preporuka struke kad je riječ o zaštiti od vrućine, a aktivnosti treba planirati za jutarnje i večernje sate.

To se odnosi i na nastavak tjedna jer će opasnost od utjecaja toplinskog vala na zdravlje biti vrlo velika posvuda. Na kopnu u četvrtak i subotu neće biti ni posve stabilno.

Temperatura će danju rasti i do 38 stupnjeva, a na moru se noću neće spuštati ispod vrlo toplih 25. Pritom će i maestral na Jadranu postupno slabjeti, pa će biti i sparno.

Danas je veći dio Hrvatske ‘u crvenom‘. Izuzetno opasno vrijeme DHMZ prognozira za sve regije osim Slavonije, Like, Gorskog kotara i Karlovačke regije.

DHMZ poziva građane za poduzmu odgovarajuće mjere zbog toplinskog udara.

- Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - upozoravaju.

Za četvrtak je crveni meteoalarm upaljen za sve regije osim Gospićke. Petak i subotu cijela Hrvatska je ‘u crvenom‘.

 

08. rujan 2024 03:08