StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetapel liječnika

‘Cijepite djecu stariju od 12 godina! Iako ne obolijevaju teže, dosta ih nakon korone ima kronične smetnje. Mislim da će nam svima trebati treća doza‘

Piše Ivica Marković/SD
14. srpnja 2021. - 07:44

Do sada sam mnoge protivnike cijepljenja ovdje u Njemačkoj pitao zbog čega se ne žele cijepiti protiv COVID-a 19 i nitko mi od njih nije znao dati odgovor, odnosno valjani razlog zbog kojeg se neće cijepiti. Nitko od njih i ne zna zbog čega se ne žele cijepiti i nitko ne zna odakle im sumnja u cjepivo.

U Njemačkoj je sada manje od 10 posto onih koji se još premišljaju hoće li se ili neće cijepiti. Prije su bile velike demonstracije protiv cijepljenja, a sada nitko ne prosvjeduje.

- Medicina je egzaktna znanost i da bi u medicini bio za ili protiv nečega, moraš točno znati razloge zbog kojih si za ili zbog kojih si protiv. Sve drugo su naklapanja - kaže prof. dr. sc. Andrej Trampuž, šef Odjela za kiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu, jedne od pet najboljih bolnica na svijetu.

On smatra da bi, a to je i rekao prije nekoliko mjeseci za naše novine, kraj pandemije mogao biti za nekoliko mjeseci, odnosno do kraja ove godine.

Kraj pandemije

- Preduvjet za to je da svaka država procijepi 85 posto svog ukupnog stanovništva. Bez tog postotka kraja pandemije neće biti i vrlo brzo će nam doći četvrti val, koji bismo morali na sve moguće načine izbjeći. Mi u Njemačkoj do sada smo procijepili oko 65 posto stanovništva i još nam 20 posto nedostaje do željenog postotka - govori dr. Trampuž.

Zbog toga se u Njemačkoj već i započelo s cijepljenjem djece starije od 12 godina.

- Djecu stariju od 12 godina procjepljujemo već dva mjeseca. Do početka školske godine moramo procijepiti svu djecu. Interes roditelja je jako velik i svakodnevno svoju djecu dovode na cijepljenje. Znaju roditelji da će ih eventualno necijepljenje djece ograničiti u normalnom životu. Da neće moći putovati ili ako budu putovali, povratkom u matičnu državu morat će ići u karantenu, djeca će opet imati nastavu "od kuće", odnosno neće moći voditi normalan život kao prije. Interes je toliki da nam čak nedostaje cjepiva.

Djeca, kao što se zna, ne obolijevaju teže, ne umiru i ne dolaze na respirator. Međutim, oni su prijenosnici bolesti i na taj način mogu zaraziti svoje roditelje ili starije članove svoje obitelji. Iako djeca nemaju teže oblike bolesti, kod 10 posto one djece koja se zaraze koronavirusom nakon prebolijevanja ostaju kronične smetnje, kao što su umor, manjak koncentracije, slabije pamćenje, manjak motivacije, odnosno imaju tzv. long COVID (dugotrajni COVID). Stoga djecu treba što prije cijepiti i u što većem broju, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. Preporučujem i Hrvatskoj da procijepi djecu stariju od 12 godina - veli dr. Trampuž.

U posljednje vrijeme uvelike se govori o delta-soju koji je "napao" svijet, jer je virus opet mutirao.

Zarazniji soj

- On nije ništa opasniji ni smrtonosniji od prethodnih sojeva, ali je umnogome zarazniji. Cjepivo dobro odgovara na njega, ne u tolikoj mjeri kao na "originalni" koronavirus, ali još uvijek vrlo dobro. Nakon prvog cijepljenja imunitet je protiv delta-soja 30 posto, a nakon drugog cijepljenja je oko 85 posto. Zbog toga se treba dva puta cijepiti da bi imunitet bio što bolji.

Jedna osoba koja je oboljela od "originalnog" koronavirusa zaražavala je troje ljudi, a sada, kada se osoba zarazi delta-sojem, zarazi između pet i osam osoba. Dakle, treba spriječiti "stvaranje" nekog novog soja, koji bi mogao prouzročiti to da jedna osoba može zaraziti 12 ili 15 osoba. A da bi se spriječilo novi soj, ljudi se moraju cijepiti - ponavlja dr. Trampuž.

Trebamo li strahovati od nekog novog soja na koji cjepivo neće djelovati i odakle treba očekivati novi soj?

- Ne trebamo strahovati od nekog novog soja koji nećemo moći pobijediti. Cjepivo dobro reagira na sve dosadašnje sojeve i nadamo se da će tako i ostati. No, ako se i pojavi neki soj na koji cjepivo neće dovoljno dobro reagirati, trebat ćemo samo nadograditi ovo postojeće cjepivo, što je lakše i kraće nego otkriti skroz novo cjepivo.

Ako ne procijepimo dovoljno ljudi, delta soj nije zadnji soj koji nas je "posjetio". Tada će ih biti još i doći će iz onih država gdje je virus izvan kontrole, kao što je delta-soj došao iz Indije ili onaj prijašnji iz Velike Britanije. Očekujem da će idući soj doći iz Indonezije, gdje je dosta loša situacija i gdje je virus izvan kontrole, ili iz Rusije - kaže nam dr. Trampuž.

Treće cijepljenje

Prvi koji je u javnosti govorio o mogućnosti trećeg cijepljenja protiv COVID-a bio je upravo naš sugovornik.

- I dalje mislim da će treće cijepljenje biti potrebno. Ne znamo točno kad će se to dogoditi, međutim, bit će potrebno. Isto tako, to treće cijepljenje trebat će biti onim cjepivom kojim se osoba nije prvi put cijepila. Dakle, osoba koja je kao ja primila prvo cjepivo AstraZeneca, trebala bi trećim cjepivom primiti neko mRNK cjepivo (PfizerBiontech, Moderna...). Ta kombinacija dvaju različitih cjepiva daje puno bolju zaštitu - zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

19. travanj 2024 21:26