StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCijedi i plači

Cijene limuna lete u nebesa! Čeka se uvoz iz Argentine, a kilogram bismo mogli plaćati i do 30 kuna!

Piše Šibenski.hr
11. lipnja 2018. - 20:29

Hoćemo li i ovog ljeta kilogram limuna plaćati skuplje od kila svinjskog mesa, kao što je bio slučaj prošle i pretprošle godine?, pita se Slobodna Dalmacija
 
Vrlo je izgledno da će se ponoviti takva situacija jer nam je ovog agruma iz Europe stiglo manje nego inače, a na uvoz iz trećih zemalja (onih izvan EU-a op.a.) se još uvijek čeka.
 
Na potencijalnu nestašicu i povećanje cijene ovog voća upozoravaju nas ugostitelji koji kažu kako su na početku svake sezone limun prisiljeni plaćati po zlato.
 
- Dnevno mi u restoranu treba od sedam do devet kilograma limuna, što za bar, što za potrebe u kuhinji. Donedavno smo kilo u maloprodaji plaćali po 15 do 16 kuna, a sad je cijena gotovo svugdje 20 kuna. Osim toga, teško nam je i doći do većih količina u trgovinama jer je, navodno, prije nekoliko dana zaustavljen cijeli jedan kontingent limuna iz Španjolske jer je voće bilo napola trulo...
 
Zbog svega toga, cijena bi uskoro mogla "krešiti" i na 35 kuna po kilogramu što znači da ću ja dnevno samo na limun trošiti 350 kuna - požalio nam se jedan splitski ugostitelj (podaci poznati redakciji).


 
U trgovačkom centru "Ribola" uvozni je limun, inače, trenutačno najjeftiniji - kilogram turskog stoji 16,99 kuna. U "Tommyju" limun iz Španjolske prodaju za 19 kuna, a u "Lidlu" za 20 kuna. Iz potonjeg trgovačkog lanca napominju kako nestašice ne bi trebalo biti, ali je poskupljenje izgledno.
- Valja očekivati da će doći do poskupljenja u ljetnim mjesecima zbog smanjenih količina dostupnih iz Španjolske gdje je ove godine proizvoda manje nego obično - poručuju iz "Lidla" Hrvatska.
 
U "Tommyju" kažu kako trenutno nemaju problema s nabavom ovog proizvoda, no da je teško prognozirati što će se događati u sljedećem razdoblju jer "da na cijenu može utjecati više faktora...".
 
- Limun većinom nabavljamo na tržištu EU-a, a ponekad u manjim količinama otkupimo i od domaćih proizvođača jer je ponuda količina domaćeg limuna vrlo mala i značajno ispod naših potreba - kaže Dario Mamić iz Odjela korporativnih komunikacija "Tommyja".
 
U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju kako smo trenutno s limunom na prijelazu sezone - turski, španjolski i grčki su pri kraju i bit će ih na tržištu još samo desetak dana.
 
- Prvi novi limun iz Argentine je već stigao kod nekih trgovaca, a drugi ga očekuju kroz tjedan dana.
 
Trenutno mu je veleprodajna cijena oko dva eura odnosno 12-14 kuna po kilogramu, a prosječna je cijena 5. lipnja za turski bila 9,46 kuna. Argentinski će se, uz onaj iz Južne Afrike, prodavati preko ljeta, pa sve do rujna kad opet kreće turski i ostali sa sjeverne hemisfere.


 
Argentina je, inače, najveći proizvođač limuna i, praktički, cijeli svijet u ovo vrijeme nabavlja limun od njih, pa kad još nestane ovog iz sjeverne hemisfere nabavna cijena zbog povećane potražnje postane viša...
 
Tu su, naravno, i troškovi dalekog prekooceanskog prijevoza, a dodatno potražnju povećava i ljetna sezona. Rusija, također, povlači velike količine, pa to dodatno povećava potražnju - objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.
 
Prošle i pretprošle godine su u Argentini bile loše vremenske prilike zbog čega je limun bio izuzetno skup - otprilike 20 kuna je koštalo kilo u maloprodaji, a 30 kuna u veleprodaji.

- Vremenske su prilike zasad dobre, pa se ne očekuje da argentinski limun bude skup kao prethodne dvije godine premda će biti skuplji od limuna s EU tržišta. Osim toga, Južna Afrika je zadnjih godina značajno povećala proizvodnju što znači da će ponuda biti veća, a cijena korektnija - drže u Ministarstvu i napominju na koncu kako inspekcije koje su u njihovoj nadležnosti nisu zaustavile pošiljku limuna iz Španjolske. Je li to učinila Sanitarna inspekcija koja djeluje u okviru Ministarstva zdravstva, nismo uspjeli doznali, piše Slobodna Dalmacija.

 
 

20. travanj 2024 15:54