StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsavjeti vozačima

Cijene goriva divljaju: donosimo 10 načina kako možete smanjiti potrošnju vašeg automobila

Piše Karlo Huzjak/AutoKlub
10. ožujka 2022. - 15:32

Svjetski događaji rezultirali su porastom cijena naftnih derivata. Od ovog tjedna, cijena običnog dizela sada iznosi 12.51 kunu, a dizela Class Plus 13.56 kuna. Običan benzin, odnosno Eurosuper 95, sada košta 12.18 kuna, dok Eurosuper 100 košta 13.11 kunu.

I dok ne možemo učiniti ništa po pitanju cijene goriva, možemo vam ponuditi nekoliko savjeta o tome kako povećati ekonomičnost vašeg automobila kao prvu pomoć.

1. Uklonite nepotrebnu težinu

Izvadite nepotrebne glomazne predmete iz auta, poput lopate koju ste stavili u prtljažnik za čišćenje snijega zimi. Također, ako djeca borave kod kuće, mogu i njihova kolica.

2. Smanjite otpor

Uklonite vanjske komplete poput krovnih kutija ili nosača za bicikle kad god se ne koriste zbog dodatnog otpora vjetra koji takvi predmeti stvaraju.

3. Osnovno održavanje

Redovito održavajte i servisirajte svoj automobil. Provjerite i ako je potrebno napumpajte svoje gume kako biste smanjili otpor kotrljanja. Michelin je 2015. godine izvijestio da su britanski vozači potrošili 250 milijunta funti godišnje na gorivo vozeći se pogrešnim tlakom u gumama.

4. Planirajte putovanja

Planirajte svoje putovanje. Izbjegnite prometne gužve ako je moguće. Koristite navigaciju kako biste izbjegli dodatne kilometre. Pandemija koronavirusa je natjerala mnoge ljude i tvrtke da rade pametnije - ne samo radeći kod kuće, već i dolazeći u fleksibilnije radno vrijeme, što vam može pomoći da izbjegnete promet i uštedite gorivo.

5. Isključite klima uređaj

Osim ako u autu nije jako hladno ili neugodno vruće, ostavite klima uređaj isključenim. Njegovo korištenje može opteretiti motor i sagorjeti više goriva, osobito pri malim brzinama. Isto vrijedi i za grijana vjetrobranska stakla. Međutim, trebali biste povremeno uključiti klima uređaj na određeno vrijeme kako biste osigurali da brtve i druge komponente ne degradiraju.

6. Mijenjajte brzine ranije

Budite nježni i rano mijenjajte brzine. Ubrzajte i lagano kočite te prijeđite u viši stupanj što je prije moguće. Općenito, promijenite brzinu prije 2000/min kod dizela i prije 2500/min kod benzinca i ne dopustite da se motor bori pri niskim okretajima.

7. Koristite start/stop motora i ekološki način rada

Mnogi moderni automobili opremljeni su tehnologijom zaustavljanja i pokretanja motora, što može biti sjajno ako pustite da radi ispravno. Osim toga, mnogi automobili s automatskim mjenjačem imaju eko-način rada, što također štedi gorivo.

8. Poštujte ograničenja brzine

Držite se ograničenja brzine. Istraživanje pokazuje da se brzinom od 130 km/h može potrošiti i do 25 posto više goriva nego pri brzini od 110 km/h.

9. "Čitajte" cestu

Iskoristite gravitaciju u svoju korist i povećajte zamah kada se spuštate nizbrdo kako biste lakše krenuli uzbrdo, umjesto da više ubrzavate da biste se popeli uzbrdo. Najbolji način da to učinite je da "čitate" cestu kao da ste na biciklu i u skladu s tim ubrzavate.

10. Koristite gravitaciju

Gledajte daleko naprijed tijekom vožnje i nastavite se kretati gdje je to moguće predviđajući prepreke. Olakšati na papučici gasa i zadržati zamah bolje je od ubrzavanja, kočenja i ponovnog pokretanja.

20. travanj 2024 03:24