StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRA GODINA, ALI...

Cijena vrlo popularne namirnice leti u nebo, bit će i dvostruko skuplja od lani: ‘Samo takav iznos nas može spasiti‘

Piše Stanislav Soldo
11. rujna 2023. - 19:03
Zbog kišnog proljeća plodovi su puni soka, a stabla su i za petinu rodnija u odnosu na laniDenis Jerković/Cropix

Oko 20. rujna trebala bi početi berba mandarina na neretvanskim plantažama.

Najprije će se brati zreli plodovi vrlo ranih sorti iwasaki, ichimaru i zorica rana. Inače, ove jeseni urod mandarina je veći za dvadesetak posto u odnosu na lani pa bi se na nasadima u dolini Neretve trebalo ubrati od 50 do 60 tisuća tona kvalitetnih plodova.

S obzirom na očekivani urod, ova godina se zasad može okarakterizirati kao dobra za sve proizvođače mandarina. Plodovi su kvalitetni, dobar je omjer šećera i kiselina, i što je najvažnije, biljke su pune soka.

- To valja zahvaliti kišnoj godini, zbog čega nije plantaže trebalo toliko zalijevati. Rana mandarina je vrlo dobro rodila pa na pojedinim pozicijama može biti nešto sitnijeg kalibra, ali sve u svemu, godina je dobra - ističe proizvođač Niko Kapović.

Kolika će biti otkupljivačka cijena, to nitko ne može znati. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici smatraju da bi cijena kilograma mandarina trebala biti 60 centi (4,52 kune).

- Takva cijena održava proizvođače i proizvodnju mandarina s obzirom na skupe troškove repromaterijala, gnojiva i radne snage - kaže Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice i uzgajivač mandarina.

Svakako otkupna cijena nikako ne bi smjela biti ispod 50 centi (3,77 kuna), jer u uvjetima poskupljenja ne bi se mogli pokriti troškovi proizvodnje dok o zaradi proizvođača nema ni govora. Samo dobra otkupna cijena garantira rentabilnu proizvodnju koja bi se mogla širiti novim ulaganjima - smatraju voćari.

Inače, svakog tjedna se provode analize omjera šećera i kiselina te je utvrđena velika količina soka upravo zbog kiše koja je pala na vrijeme. Udio soka u plodu mandarine je veći od 50 posto, dok su plodovi uvezeni iz Turske suhi i udio soka u njima nije viši od 40 posto.

Točan datum početka berbe proizvođačima mandarina preporučit će povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

03. svibanj 2024 19:42