StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA PREDAHA

Čeka nas pakleni tjedan: Stiže velika promjena vremena, stiglo upozorenje zbog nevremena

Piše Hina, Šibenski.hr
5. lipnja 2022. - 09:44

Pretežno sunčano, no i nestabilno, a uz više oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom poslijepodne u gorju, Slavoniji te na sjevernom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za nedjelju.

Navečer i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je lokalno i nevrijeme.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu većinom jugo i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 29 do 34 Celzijeva stupnja.

Izidor Pelajić iz DHMZ-a za HRT prognozira kako krajem nedjelje sa sjevera stiže malo hladniji i znatno nestabilniji zrak. Stoga će novi tjedan u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu početi uz pljuskove i grmljavinu, moguće i nevrijeme, a nakon stabilnijeg utorka - u srijedu će opet biti jačih pljuskova, na Jadranu moguće i nevera.

U četvrtak pljuskovi vjerojatno uglavnom u Dalmaciji, a slabija kiša u istočnoj Hrvatskoj. Potpunu stabilizaciju ne donosi ni barem djelomice sunčan i opet topliji petak.

"U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ali može pasti i malo kiše i to već od jutra. Iako rijetko - poneki pljusak praćen grmljavinom moguć je sredinom dana u gorju na zapadu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Jutarnja temperatura oko 19 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

I u često sunčanoj središnjoj Hrvatskoj ujutro podjednako toplo, a danju malo manje vruće nego u subotu. Ipak opet sparno, potkraj dana sve nestabilnije, sve češće uz lokalni razvoj oblaka, pljuskove i grmljavinu. U noći na ponedjeljak moguće je i nevrijeme.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju oblačnije. Malo kiše može pasti danju u gorju, a navečer uz više oblaka i u Istri. Ujutro ponegdje magla. Vjetar najčešće slab, promjenjiva smjera, more mirno. Najniža temperatura oko 15 °C na kopnu te od 17 do 22 °C na moru. Najviša od 26 do 31 °C.

U Dalmaciji još jedna topla noć uz more, a malo svježija u unutrašnjosti. Danju sunčano i vruće, od 30 do 34 °C, a osvježenje će pružati povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar na otocima i jugozapadni duž obale.

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano i vruće. Povremeno na isturenijim otocima umjerena naoblaka i umjeren sjeverozapadni vjetar. More mirno, prema otvorenome umjereno valovito, temperature od 22 do 25 °C. Podjednake vrijednosti imat će ujutro zrak, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 29 do 34 °C", prognozira Pelajić.

Osvježenje na kopnu dolazi sa sjevera u noći na ponedjeljak. Izraženiji pljuskovi, grmljavina i moguće nevrijeme uglavnom u prvom dijelu ponedjeljka, pa će popodne i zatim veći dio utorka biti suho i djelomice sunčano. Potkraj utorka sa sjevera stižu nove nestabilnosti koje će se u promjenjivu srijedu proširiti na većinu krajeva.

Na Jadranu će uglavnom biti sunčano, osobito u i dalje vrućoj Dalmaciji. Od utorka na sjeveru pljuskovi, u svježiju srijedu spustit će se i južnije, a moguće su i nevere. Umjerena bura početkom tjedna podno Velebita, drugdje vjetar uglavnom slab, popodne umjeren maestral, objavio je HRT.

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih/štetnih udara vjete i velike tuče.

22. travanj 2024 21:19