StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizazovi pred nama

Čeka li nas postizborna apokalipsa? Poznati sociolog strahuje: Neiživljeni političari, ekstremne ideje i ideološki ratovi mogu nas gurnuti preko ruba

Piše PSD.
3. srpnja 2020. - 19:34

Dva dan prije izbora, poznati sociolog prof. dr. Renato Matić prilično je zabrinut.

- Za  vrijeme predizborne utrka, uglavnom smo slušali zapaljive ideološke teze i gledali, po svemu preambiciozne, a uglavnom politički neiživljene aktere. Cilj je pod svaku cijenu doći na vlast i krojiti stvari po svojim mjerilima. Pri čemu potpuno izostaje svijest da su potaknute teme i najavljivani potezi potpuno promašeni s obzirom na vrijeme i izazove pred kojima se zemlja nalazi - ističe Matić, koji, između ostalog, domaću stvarnost analizira na stranicama Društvo i mi.

Cijelo predizborno vrijeme nismo, navodi on, čuli 10 ili 20 vrlo konkretnih mjera koje bi odgovorni političari trebali predstaviti kao odgovore na realne izazove, koji nas očekuju.

- Ne samo na zdravstvene, nego u prvom redu ekonomske izazove – pojašnjava Matić. Ništa se, podsjeća naš sugovornik, nikada nije riješilo ideološkim temama. Naprotiv, one bi često donijele najgore moguće ishode.

- Na žalost, pretežiti broj političkih aktera i na jednoj i na drugoj strani nije u stanju ponuditi ništa drugo osim ideoloških teza i upiranja prstom u izmišljene krivce. Opasnost se krije u tome što je riječ o emocionalno visokozapaljivim temama, koje u kriznim okolnostima ukupnu atmosferu mogu gurnuti ne samo preko ruba verbalnog sukoba, već i preko ruba građanskog rata - upozorava Matić.

Ekstremnih je ideja i aktera, desnih i lijevih, bilo i ranije. Kad bolje pogledamo, i danas među njima, nema nekih novih lica, samo što do sada ukupne okolnosti nisu dopuštale da povedu glavnu riječ. Danas međutim, dubina i moguće trajanje krize u koju smo već zakoračili potpuno mijenja političku igru.

Što zapravo imamo? Nikada u 30 godina hrvatskog višestranačja neka politička opcija „desnija“ od HDZ-a, nije bila blizu osvajanja dvadesetak mandata kao što je sada mogućnost, a, također nikada prije neka opcija ljevija od SDP-a nije imala šansu ući u Sabor.

Epidemija koronavirusa, zagrebački potres, ekonomska kriza nezapamćenih razmjera … Sve je to, naglašava Matić, živo i prijeteće prisutno, a gotovo je bezizgledno da će itko od bitnijih političkih aktera ponuditi cjelovito i razumsko rješenje.

- Naprotiv, ideološki „nabrijani“ akteri, kao i u svim kriznim okolnostima, koje pamtimo iz prošlog stoljeća, nisu u stanju, a nemaju niti volje i znanja pokušati išta drugo osim izmisliti dežurnog krivca i uporno gurati društvenu atmosferu prema usijanju - upozorava Matić.

Tko bi uopće bio u stanju odgovoriti na realne izazove koji nas čekaju?

- Samo i jedino dosad neviđena kombinacija razuma, kompetentnosti i odgovornosti – spremno odgovara ovaj sociolog.

Kakvi su izgledi za takav scenarij? Pa čak i kada bi nekim čudom dobili neku takvu vladu, nitko ne jamči da bi nezadovoljnici političkim ishodom, njezin rad mirno gledali.

- Po čemu je to izvjesno? Kao što vidimo, samim dosadašnjim izborom tema, cijelo vrijeme pokazuju da nisu svjesni ozbiljnosti ukupne situacije. Kada se ideološkoj isključivosti pribroji bilo osvojena moć, bilo neostvarene ambicije, mogući su jedino za ukupnu budućnost društva prijeteći ishodi.

Vjerujem također da mnogi od njih takvo finale zapravo ne bi željeli, ali nisu svjesni da će nastavljajući  dosad izabranu retoriku i aktivnosti nužno dovesti do takvog raspleta. Kao i mnogi prije, misle da će im ideološki uspaljena atmosfera donijeti bodove, a nisu u stanju vidjeti i prihvatiti ono što iza toga slijedi – uvjeren je Matić.

- S jedne strane političkog spektra slušamo emocionalno mobilizirajuće poruke „Sad ili nikad“, „Mi ili oni“... S druge strane ne nedostaju viđeni pojedinci koji kao da žele okolnosti „što gore to bolje“. Možda i samo zato da bi sebi i drugima dokazali, ono što cijelo vrijeme i pokušavaju, da su današnja Hrvatska i NDH, zapravo isto. 

I koji je rezultat? Umjesto fokusiranja intelektualnih i drugih kapaciteta prema izlazu iz najkompleksnije situacije do sada, puno je izglednije da nam slijedi nadigravanje u kojemu će svaka od strana jedna drugu poticati da bude još gora. Nije potrebno biti premudar da bi se zaključilo što se dogodi ako se vatra zalijeva benzinom. A to bi prema svemu dosad viđenom, mogla postati naša realnost – upozorava sugovornik. Napominjući kako bi najviše od svega htio biti u krivu.

- U okolnostima krize uvijek će umjesto razuma, odgovornosti i kompetencije lakše na površinu isplivati ideologija. O tome nam govori povijest 20 stoljeća, i to na najgori mogući način – naglašava Matić.

- U kriznim je vremenima, očito lakše snalaziti se u borbi ideoloških duhova, umjesto da se sve karte bace na našu jedinu mogućnost koja bi mogla iskormilariti iz ove krize. A za suočiti se sa izazovima koji nas čekaju idućih mjeseci i godina, potrebna je najrazumnija, najkompeteniju i najodgovornija vlada ikad. I to potpuno neovisno o tome tko bi ju i kako sastavljao. 

- Kolika je vjerojatnost da ćemo ju nakon 5. srpnja dobiti – pita se naš sugovornik.

A i mi s njim.

23. travanj 2024 04:38