StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI PROPIS EU-a

Carinicima prijaviti novac, zlato, kartice...

4. studenog 2018. - 12:22

Carinicima se prilikom ulaska i izlaska iz Europske unije neće prijavljivati samo gotovina, nego i čekovi, putnički čekovi, zlato i prepaid kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima. Ako osoba koja prelazi granice EU-a ima 10.000 i više eura u gotovini ili ostalim platnim instrumentima i robi, dužna ih je prijaviti, a isto vrijedi ako ih šalje poštom, teretnim ili kurirskim pošiljkama.
Premda je 10.000 eura granica za prijavljivanje, može se dogoditi da carinici i manje svote gotovine, čekova i zlata zadrže na granici ako sumnjaju u njihovo porijeklo ili kriminalnu aktivnost. Zaplijenjeni neprijavljeni novac smije se zadržati 30 dana, i to je maksimalni rok u kojem se treba pribaviti dokaze o njegovom porijeklu i daljnjim koracima s tim novcem.


Sve je ovo dio nove uredbe Europske unije, koju je početkom ovog mjeseca donijelo Vijeće za ekonomske i financijske poslove ili Vijeće Ecofin, nakon što je pred Europskim parlamentom u lipnju postignut dogovor o uredbi čiji je cilj poboljšanje kontrole novca koji se unosi ili iznosi iz Unije. Hartwig Löger, austrijski savezni ministar financija, ukazuje na to da je financiranje terorizma, pranje novca, utaju poreza i druge kriminalne aktivnosti potrebno pratiti i eliminirati, a nova uredba daje potrebne alate za učinkovitije suočavanje s takvim prijetnjama.

Još 2,5 godina

Sve se ovo radi da bi se začepile rupe u zakonima jer su kriminalci našli načina za zaobiđu propise. Golem se novac pere - procjenjuje se da se opere godišnje od dva do pet posto svjetskog BDP-a. Uz klasične kriminalce i mafijaše novac prenose i građani koji izbjegavaju plaćanje poreza u svojim zemljama, a neke zemlje koriste pse tragače za otkrivanje novca - treniraju ih da nanjuše boje i kemikalije korištene u tiskanju novčanica.


Uredbom će se poboljšati postojeći sustav kontrole gotovine, a prestalo je još obaviti formalnosti oko potpisivanja uredbe oko koje su se suglasile sve članice, onda se uredba mora objaviti u Službenom listu EU-a te će stupiti na snagu dvadesetog dana od dana objave. Kod nas će u primjeni biti tek nakon 30 mjeseci od dana objave u Službenom glasilu EU-a, kako bi države članice mogle izvršiti nacionalne provedbene pripreme – kazali su nam u Carinskoj upravi Ministarstva financija.


Znači, za neke dvije i pol godine nova bi uredba s proširenom definicijom gotovine mogla startati. Iako će se dogovorenim mjerama pomoći spriječiti da nezakoniti novčani tokovi dođu do kriminalaca u Uniji, njima se ne nameću ograničenja oko razina gotovinskih plaćanja u državama članicama. Države članice razmjenjivat će informacije u slučajevima u kojima postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću i prosljeđivati ih Europskoj komisiji.


Kriminalne organizacije iskorištavaju propuste u trenutačnom sustavu kako bi premještale i prale goleme svote nezakonito stečenog novca. Tako su teroristi zaobilazili pravila o gotovinskim kontrolama, šaljući novac kao poštanske ili paketne pošiljke koje po sadašnjim propisima podliježu samo standardnim carinskim deklaracijama, a i vrijedne se robe, poput zlata, koriste za izbjegavanje obveze prijavljivanja carini. Prije tri godine francuski carinici pronašli su nedeklarirani novac i zlato u vrijednosti od 9,2 milijuna eura poštanske pošiljke i teretnih paketa tijekom istrage u zračnoj luci Roissy.

Skriveni novac

Europski carinici i pogranična policija otkrivaju novac i uz pomoć pasa tragača koji su obučeni da nanjuše kemikalije i boje novčanica, no nezahvalan je to posao jer uz kriminalce, mafijaše i teroriste, novac nastoje skriti od vlasti i građani koji izbjegavaju poreze. Samo u jednoj godini njemačka pogranična policija na granicama sa Švicarskom i Luksemburgom u gotovo 3000 automobila našla je novac skriven u gumama, u rezervoarima tekućine za pranje prozora... Diljem Europe policija je stotine tisuća eura nalazila u donjem rublju, smotane u cigarama, konzervama hrane...


Novac nastoje bez prijave prenijeti cijele obitelji, umirovljenici, poslovni ljudi... Tako je 529.028 eura vrijedila gotovina koju su hrvatski carinici prošle godine u redovnim i pojačanim mjerama nadzora oduzeli jer je nezakonito prenošena preko granice, a godinu ranije oduzeli su 307.615 eura...


SVE NA UVID
Kartice na čitače!

Europska komisija smatra da se na svakoj anonimnoj prepaid kartici unaprijed može uplatiti do 2500 eura, a problem je što jedna osoba može imati više kartica. Posebnim se čitačima može kontrolirati stanje na karticama i privremeno ih blokirati.


NEMA POPUSTA
I pisma će se otvarati

Uredbom je predviđeno da će nadležna tijela biti ovlaštena zatražiti od pošiljatelja ili primatelja gotovine koja se šalje iz EU ili u nju da podnesu prijavu te će se provoditi kontrole svih pošiljaka, paketa ili prijevoznih sredstava u kojima se može nalaziti gotovina bez pratnje. Neke članice ukazivale su na međunarodne propise o povjerljivosti pismovnih pošiljaka, na što je Europska komisija konstatirala da se pismovne pošiljke mogu otvarati u prisutnosti predstavnika pošte.

24. travanj 2024 01:15