StoryEditorOCM

Capak: Sve je više mladih među novozaraženima. Nisam za kažnjavanje, ali i to je moguće za one koji krše mjere. Zakon to omogućava

Piše PSD/N1
10. kolovoza 2020. - 10:20

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u programu N1 televizije i izrazio nadu da će danas broj novozaraženih biti ispod 50: 

"Nadamo se da će se samo još nekoliko pozitivnih pojaviti i da će broj danas biti manji od 50, to volimo jer ako je ispod 50, pada nam kumulativna incidencija koja je bitna za mjere drugih država. Bude li brojka trajno ispod 50, bilo bi jako dobro", kazao je Capak za N1.

"S obzirom na broj turista u Hrvatskoj, brojke su dobre. Čim se malo popuste mjere, brojke rastu. Mi mislimo da dobro držimo stvari pod kontrolom, mislimo da su mjere dobre, da epidemiološka služba dobro radi", kazao je.

"Imamo nekoliko prijava od zdravstvenih vlasti Njemačke, Austrije, Italije... da su se ljudi zarazili kod nas, i klubovi doprinose tome, Apeliramo da se pridržavaju mjera i da partiji budu na otvorenom. Kao Stožer pojačali smo mjere, idu inspekcije, razgovaraju s vlasnicima, i neki su odustali od zatvorenih prostora".

"Mi smo s gradonačelnikom Novalje i organizatorima dogovorili da se neće organizirati festivali i da neće biti partija, imali smo obećanje da će tako biti. Koje će biti sankcije ako se situacija pogorša, razgovarat ćemo na Stožeru. U kontaktu smo s lokalnim vlastima i pokušavamo dogovoriti da se situacija smiri", kazao je.

"Uvijek naglašavam da je bolje edukacija i apeliranje nego kažnjavanje. To je zadnja mjera, imamo mogućnosti u zakonu i kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju mjera, ali mislimo da se većina građana drži mjera. Ima ekscesa, spominju se autobusi, vlakovi... išle su inspekcije. Ta mjera postoji i moguće ju je primjeniti, ona postoji u zakonu", upozorava Capak.

"Srednja dob novozaraženih je 10-15 godina niža nego što je to bilo prije. Uzrok tome su situacije u kojima dolazi do zaraze, to su klubovi, vjenčanja, okupljanja na koje idu većinom mlađi ljudi... Nitko nije potpuno zaštićen", dodao je Capak u programu N1 televizije.

19. travanj 2024 05:31