StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBROJKE PADAJU

Capak otkrio koliko cjepiva stiže na Štefanje, Beroš: ‘Želim ukazati na jedan sjajan podatak‘

Piše šibenski.hr
21. prosinca 2020. - 11:49

Nacionalni stožer Civilne zaštite održava redovitu tiskovnu konferenciju na kojoj se iznose podaci o novim slučajevima zaraze koronavirusom, hospitaliziranima, preminulima i oporavljenima. 

Pojašnjavaju i provedbu novih epidemioloških mjera.

- U protekla 24 sata imamo smrt osobe od 34 godine, tu je detektirana zlouporaba droga. U samoizolaciji je više od pedeset tisuća osoba - rečeno je. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je situacija u odnosu na prošla dva tjedna bolja.

- Ako usporedimo tjedne brojke, u tjednu od 15-21. 12 imamo 27 posto manje novoboljelih nego u tjednu prije. Naša 14-dnevna stopa incidencija je 1102, mi smo na 25 mjestu, više ima Luksemburg i Litva. Mortalitet, na listi od 27 zemalja, mi smo na 18. mjestu, više imaju Švedska, Mađarska,. Bugarska, Češka, Belgija...

Obratio se i ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Naša struka, naši napori, naše zajedništvo, uspješna su formula za teška vremena, tako i sada, pogotovo sada kada su brojke počele padati. Novi izazovi su pred nama, moramo napraviti sve da spriječimo širenje ove bolesti. Danas imamo niske brojeve, ali i mali broj testiranih. Postotak pozitivnih je ispod 30 posto, to je dobro. Postoje županije koje imaju svega jednog zaraženog. Kada je riječ o preopterećnosti sustava, svi govorimo da je preopterećen, što jest, ali sa specifičnom grupom bolesnika. No, pojedine zdravstvene ustanove ostvaruju, ako uspoređujemo s prošlogodišnjim prosincem, u zagrebačkim ustanovama razlika izvršenih usluga je 74 posto, to je sjajan podatak jer ukazuje da je manji dio pogođen zbog specifične situacije s covidom. KB Dubrava se bavi specifičnom njegom. Bolesnici koji su gravitirali Dubravi upućeni su u druge ustanove. Prosjek ostvarenih usluga je 67,21 posto, neostvarenih oko trećine, to ohrabruje jer ipak nalazimo snage i mogućnosti odgovoriti i na druge zdravstvene potrebe. Postoje neke ustanove poput Specijalne bolnice u Magadeli koje su na 119 posto kapaciteta, oni su preuzeli kardiološke bolesnike iz Dubrave, zahvaljujem na njihovim naporima.

Koliko je zdravstveni sustav koštala koronakriza?

- 574 milijuna za testiranje, 268 milijuna za lijekove. Samo Covid kriza koštala je sustav 927 milijuna kuna.

Alemka Markotić pričala je o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji.

- Nemamo još previše informacija. Od rujna vidimo da se drugi val razlikuje po intenzitetu, broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, niti bi se mogla slična bolest objasniti mjerama. Među čimbenicima su virusni tipovi, podtipovi i mutacije. Od početka listopada, kada se prati značajan rast u većini europskih zemalja, zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijama koje su se počele prikupljati u Walesu, Londonu i na još nekoliko mjesta. To se filogenetskom analizom vidjelo. Detektiralo se otkuda su virusi došli, jedan klaster virusa se odvajao i ima određene mutacije. Počeli smo analizirati situaciju. Dosad se uspjelo vidjeti, a jedan je dio odgovaran za brže i jače vezivanje viruse za receptor AC2. To je moglo dovesti do toga da se virus brže širi. Još se rade analize. Kod ovog tipa virusa rok je puno brži, ali analize još nisu gotove i sve treba uzeti s rezervom. Drugi dio koji je značajan u drugom valu je mutacija koja bi mogla djelovati na modeliranje imunološkog sustava. Virusi uvijek mogu djelovati na drugačije načine, virusi mogu raditi tako da prevare imunološki sustav, da izbjegnu adekvatni odgovor našeg organizma. Jedna mutacija bi mogla biti odgovorna i za tako nešto. Puno je više bolesnika s teškim upalama pluća, virus radi svoje replikacije suprimira naš imunosustav, nakon toga dolazi do oštećenja stanica, nakupljanja upalnih stanica, oslobađanja upalnih parametara, što pogoršava bolest. Dosta tih stvari se analizom može povezati s promjenama u virusu. Istraživanja iz Singapura pokazuju da je u proljeće kružio soj koji je dovodio do blažih kliničkih oblika. Singapur je svojim mjerama suzbio širenje virusa.

- Pokušava se zaključiti zbog čega se dogodilo takvo nešto. Prve informacije su da su se mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, čiji se sustav ne može boriti s virusom, pa virus ima mogućnost dugotrajne replikacije. To smo već primijetili. Kod transplantiranih, imunosuprimiranih, vidi se više virusa. Unutar organizma virus tada razvija promjene da se održi u organizmu. Postoje indikacije da su se te varijante tako raširile. Rade se analize, isključeno je dosad da bi cjepivo moglo utjecati na te mutacije, ali je pitanje koliko bi širenje takvih vrusa moglo utjecati na nove infekcije i širenje virusa. Testovi su u tijeku, bit će potrebna suradnja cijelog svijeta, korištenje neutralizacijskih testova, da se vide koliko antitijela mogu utjecati. Zasada nema dokaza da ovaj virus ne bi mogao biti neutraliziran antitijelima koje su stvorena na druge tipove, u ova dva mjeseca nije zabilježeno snažnije širenje niti značajnija ugroza učinkovitosti cjepiva.

 Sve vodeće institucije u 3 sata imaju izvanredni sastanak, razmijenit ćemo iskustva svih zemalja. Hrvatska je tijekom prvog vala analizirala sekvence, postoje uzorci, o ovome razmišljamo od eksplozivnog rasta koji se nije mogao objasniti epidemiološkim događajima. Uključit će se više nastavnih, znanstvenih i javnozdravstvenih institucija, krećemo u dodatne analize svih uzoraka, pokušat ćemo dati svoj doprinos svjetskim analizama.

O cjepivu?

- Učinkovito cjepivo može pokriti većinu tipova virusa. Koliko će neki novi soj utjecati, proizvođači će modulirati cjepivo. Za sada nema indikacija da to cjepivo ne bi bilo učinkovito.

O zaustavljenom prometu s Ujedinjenom Kraljevstvu govorio je Davor Božinović.

- Na 48 sati prekinut prometa prema UK, želimo vidjeti rezultat sjednica na razini EU. Agencija za civilno zrakoplovstvo provodi ovu odluku.

Što se tiče propusnica, otok Pag će se teritati kao jedna cjelina.

- Što se tiče putovanja prema ostatku županije, stanovnici dijela otoka koji pripadaju Zadarskoj županiji će putovati u okviru te županije bez ograničenja, prema Novalji isto bez ograničenja, ali za ulazak u Liku će trebati propusnice, isto vrijedi i u suprotnom smjeru. Što se tiče pravoslavnog Božića, kontaktirali smo s predstavnicima SPC i dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o situaciji i specifičnosti pravoslavne liturgije.

Capak je govorio o Pfizerovom cjepivu koje uskoro stiže u Hrvatsku.

- Kao što znate, povjerenje za pregovore s proizvođačima cjepiva povjerili smo EK, u skladu s dogovora s njima će 27., 28., i 29 biti proglašeni danom cijepljenja, obilježit će se simboličnom podjelom cjepiva Pfizera. U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9.600 doza, koje će odmah biti distribuirano svim mjestima cijepljenja, to će biti županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema našem planu, koji će biti usvojen u srijedu, prioritet su zdravstveni djelatnici koji rade s covid bolesnicima, starije osobe u stacionarnim objektima, korisnici i radnici domova za starije. Ne možemo pokriti sve, količina nije dovoljna, pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije i dio zdravstvenih djelatnika u hitnoj pomoći te u primarnim respiratornim intenzivističkim centrima.

27. travanj 2024 06:13