StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetraste broj zaraženih

Capak odbacio ideju o vraćanju obveznih maski i restrikcija: Imate klasične mjere, one su dobre

Piše Šibenski.hr
27. lipnja 2022. - 18:53

"Većina zemalja Europske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2'', upozoravaju iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama - uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku.

Ističu da će te varijante postati dominantne u cijelom EU-u, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.

Povećanje slučajeva odrazilo se i u Hrvatskoj. Više od tisuću novozaraženih zabilježeno je u subotu. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je za Dnevnik.hr hoće li se zbog porasta novozaraženih uskoro vraćati neke od mjera.

"Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere", rekao je Capak te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

25. ožujak 2023 18:54