StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto se mijenja?

Capak i Božinović objavili nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

Piše Šibenski.hr
29. siječnja 2022. - 14:36

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je javnosti objavio nova pravila vezana uz koronavirus.

- S obzirom na nova rješenja koja su donesena na razini EU, od 1. veljače ćemo se i mi uskladiti. Produžit će se odluke koje su već na snazi do kraja veljače, najveća projena će biti kod uredbe kojom se određuje prijelaz preko granica. Izdavat će se covid digitalne EU potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, računa se 270 dana, a kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata nakon testiranja. S brzim antigenskim će se moći pijreći granica ako nije prošlo više od 24 sata. A kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja je valjanost. od 1.2. će se izdavati EU digitalne covid potvrde s tim rokovima važenja.

Postoji i nacoionalna komponenta, kod nas je to za djelatnost zdravstva i socijalne skrbi, državne i javne službe, tu smo zaključili da ne bismo mijenjali ništa jer je ovaj sistem sada uhodan. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, moći će ih koristiti do onog datuma do kad su izdane, a to je 365 dana. To je logično i ne treba unositi zabunu u susatav koji je već uspostavljen. Od 1.2. se, kada je riječ o ovim izmjenama za granice, radi o direktivi EU i nema nekog prostora. U nekoliko smo navrata tražili da se prizna brzi antigenski test kao temelj za računanje preboljevanja u EU digitlanim potvrdama, i sve je veći broj država koji se prodružuje takvoj inicijativi, pa je moguće da će se to i prihvatiti, rekao je Božinović.

Kraća samoizolacija

- Odluka o prijelazu granice bit će objavljena u ponedjeljak, a što se tiče samoizolacije HZJZ će izdati svoje preporuke, rekao je.

Riječ je uzeo Krunoslav Capak.

- U čitavoj Europi pa tako i u Hrvatskoj prevladava omikron varijanta. Radi se o blažoj bolesti, no koja zaražava one koji su već preboljeli i cijepljeni i širi se brže od prijašnjih varijanti. Inkubacija traje nešto kraće i bolest traje kraće te je osoba kraće zarazna pa razmišljamo o skraćenju samoizolacije. Preporuka ECDC-ja je da se izolacija skrati, što nam daje mogućnost da razmišljamo u tom smjeru. Preporuke HZJZ-a će se donijeti vrlo skoro. Razmišljamo o skraćenju samoizolacije na sedam dana, i za osobe s lakšim i umjerenim simptomima bolesti na pet dana, s tim da moraju biti 24 sata bez simptoma i imati negativan brzi antigenski test, pojasnio je Capak.

Božinović je pojasnio situaciju oko covid potvrda.

- Neće postojati hrvatske i EU covid potvrde. No, treba praviti razliku, što se tiče boostera stvari nisu zasad definirane, mi izdajemo na godinu dana, iako on sada praktički vrijedi neograničeno. Za ulazak u Hrvatsku i druge članice EU uz digitalne potvrde moći će se ostvariti samo na temelju ovih pravila koje vrijede od 1. veljače. Pravila unutar Hrvatske se ne mijenjaju, samo ukoliko putujete, rekao je.

Testiranje školaraca

O testiranju školaraca kazao je kako su podržali inicijativu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Sad je samo stvar tehničke izvedbe. Po meni ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi već se može krenuti uz dobru organizaciju vrlo brzo. Za MUP su troškovi nešto više od tri milijuna kuna, no to je nešto što investiramo u zdravlje i u širenje omikrona.

Na pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid potvrda, Božinović je kazao kako je njihova glavna namjena da se uspori virus i ustvrdio je da to "nigdje nije na stolu".

- Ovaj virus je gotovo nemoguće zaustaviti, no s ovim mjerama, prije svega nošenjem maski u zatvorenom, možemo usporiti kako ne bismo opteretili zdravstveni sustav. Ukidanje potvrda nigdje nije na stolu, ustvrdio je Božinović, a na primjedbu novinara da Britanija, primjerice, ukida covid potvrde, lakonski je uzvratio da Britanija nije u EU.

Smrtnost od covida

Krunoslav Capak komentirao je smrtnost od covida.

- Ove usporedbe na ljestvici bile bi dobre kad bi sve zemlje imale iste sustave bilježenja. Što se tiče naše visoke smrtnosti, ima nekih deset faktora, a prvi je to što imamo nisku procijepljenost. Drugo, mi smo zemlja koja ima izuzetno staru populaciju, dominiraju osobe starije od 60 godina. Nakon toga, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora, dijabetes, pušenje, pijenje alkohola... Mi smo i po općem mortalitetu bili pri vrhu EU, i to je sve dovelo do toga da smo na 24 mjestu po broju umrlih. Moramo razmišljati o tome da spriječimo svaku potencijalnu smrt, a to je da se cijepimo. Imamo 140 tisuća reinficiranih osoba, i oni koji su cijepljeni s dvije doze oboljevaju pa najmanje što možemo napraviti je da se cijepimo boosterom.

Omikron će trajati još desetak dana ili dva tjedna, nakon toga će brojke početi padati - zaključio je Capak.

Prema podacima Nacionalnog stožera, u petak je samoizolacija bila propisana za 43.268 osoba, a kada se tome pribroji i 66.751 zaražena osoba, broj ljudi koji su 'izvan stroja' prelazi 110.000.

27. svibanj 2023 09:43