StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIznenađujuće visok iznos

Čak 3300 eura za kvadrat derutnog skladišta u Kaštelima spremna je platiti prijevoznička tvrtka iz Brodarice kod Šibenika; Vlasnik ne otkriva planove

Piše Jadranka Matić/SD
26. prosinca 2021. - 12:34
Tvrtka 'Pražen putovanja' kupila nekadašnju vinsko skladište i prodavaonicu u KaštelimaJoško Šupić/Cropix

Za iznenađujući visok iznos od čak 44,52 milijuna kuna, što je gotovo deset i pol puta više od početne cijene, nekadašnje vinsko skladište i prodavaonica "Dalmacijavina" u stečaju u Kaštel Starom, prodana je već na prvom dražbenom ročištu, održanom od 16. studenog do 1. prosinca.

Kupac nekretnina poznatih i po nekadašnjem imenu "Vinalko" je tvrtka "Pražen putovanja" iz Brodarice kod Šibenika koja navedeni iznos treba uplatiti u roku od 60 dana od dana završetka elektroničke javne dražbe, odnosno do 31. siječnja 2022. godine.

U međuvremenu teče žalbeni rok budući da su se za objekt na atraktivnoj lokaciji natjecala još dva potencijalna kupca. Samo 20 tisuća kuna manje ili 44,5 milijuna kuna ponudio je Jure Ivanović iz Livna (BiH), a treći iznos od 5,38 milijuna kuna istaknula je prijevoznička tvrtka "Fraternitas" iz Kaštel Starog.

- Naravno da imamo planove s nekretninom koju kupujemo, ali ih ovoga trenutka ne želimo iznositi u javnosti - kazao nam je Mario Pražen, direktor tvrtke koja 20 godina pruža usluge autobusnog prijevoza turista, ali i učenika, dodajući pri tom da će ih u realizaciji tih planova pratiti poslovne banke.

Ako se dogodi da tvrtka iz Brodarice iz bilo kojeg razloga ne obavi uplatu u spomenutom zadanom roku, donosi se rješenje o dosudi za sljedećeg natjecatelja koji je najviše licitirao, a to bi bio Jure Ivanović.

Naglašavajući da je samo zaposlenik poznatoga Prodajnog centra "Ivanović" u Livnu, sugovornik iz susjedne države nam je kazao da on zapravo nije stvarni potencijalni kupac, nego je to tvrtka za koju je sudjelovao na dražbi kao njezin zastupnik. O kojoj je tvrtki riječ Ivanović nije želio otkriti.

S obzirom na uistinu visoku cijenu od gotovo šest milijuna eura iz čega proizilazi cijena četvornog metra od fantastičnih 24.500 kuna ili gotovo 3300 eura, pitanje je hoće li za sada nepoznata tvrtka koju je zastupao Ivanović iskoristiti priliku ako joj se ukaže ili će na svoje doći "Fraternitas", kojega je osnovao Darko Bošnjak, a koji se bavi kamionskim prijevozom tereta. Ne treba, naime, zaboraviti da uvijek postoji i mogućnost povlačenja ponude.

Iz neslužbenih razgovora doznajemo da do same dražbe nije bilo puno onih koji su pokazivali interes za "Vinalka", ali i da su izlicitiranim iznosom svi ostali zatečeni.

Nekadašnje skladište vina i destilata kaštelanske obitelji Šimeta koje je nacionalizacijom nakon Drugog svjetskog rata postalo vlasništvo tadašnjeg poduzeća "Vinalko", a zatim i njegova sljednika "Dalmacijavina", danas tvrtke u stečaju, prodavana je, podsjetimo, u postupku ovrhe, na elektroničkoj javnoj dražbi kod Financijske agencije (Fina) po početnoj cijeni od 4,26 milijuna kuna (569.292 eura).

Vrijednost nekretnine, parcele ukupne površine 1811 kvadrata, na kojoj je dotrajali objekt, smještenoj, međutim, na atraktivnoj lokaciji uz more, u neposrednoj blizini novoizgrađene lučice u Kaštel Starom, procijenio je vještak, što je uobičajeno u sudskim postupcima.

Dražba je zakazana u ovršnom postupku kojeg je pred Općinskim sudom u Splitu pokrenuo splitski odvjetnik, koji je zastupao "Dalmacijavino" u parnicama vođenim tijekom stečajnog postupka. Budući da zbog blokade računa tvrtke nije uspio naplatiti svoje potraživanje u iznosu od 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, odlučio je učiniti to - ovrhom.

Uz prodaju "Vinalka" redovito se, još od 2013. spominjala zainteresiranost Grada Kaštela za ovu nekretninu, koja je zaštićeno kulturno dobro što podrazumijeva pravo prvokupa države, županije pa lokalne vlasti. Spreman ponuditi maksimalni iznos od 1,9 milijuna kuna, Grad je ispao iz utrke već u trenutku kad je zakazana ova dražba i to upravo zbog znatno više početne cijene.

Dok je još postojala mogućnost prijave, gradonačelnik Denis Ivanović kazao je na sjednici lokalnog parlamenta da će se Grad upustiti u kupovinu ako dođe do drugog kruga prodaje, u kojem bi cijena bila manja, te pod još jednim uvjetom, da vijećnici daju zeleno svjetlo.

Pravo prvokupa moglo se iskoristiti i na način da Grad plati cijenu koju je ponudio najbolji kupac, što očigledno ne dolazi u obzir makar je Grad imao namjeru komercijalizirati "Vinalka" kako bi donosio prihod.

U Generalnom urbanističkom planu Kaštela nalazi se odgovor na pitanje koji su mogući sadržaji na lokaciji gdje se sada nalazi poslovno-skladišna zgrada, kako je nekretnina opisana u pozivu za dražbu.

Lokacija u Kaštel Starom ima, dakle, oznaku M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena.

02. svibanj 2024 22:48