StoryEditor
Hrvatska i svijet'Radujte se, ljudi'

Čak 125.000 dužnika kredita u švicarskim francima u ekstazi: 'Vrhovni sud je stao na našu stranu, to je najradosnija vijest! Proglašavamo konačnu pobjedu i sad možemo svi tražiti obeštećenje!'

Piše S. J. T.
17. rujna 2019. - 15:50

Najradosnija vijest! Proglašavamo konačnu pobjedu - tako je saborski zastupnik Goran Aleksić izvijestio javnost o najnovijoj presudi Vrhovnog suda. 

- Vrhovni sud RH konačno je objavio dugo očekivanu odluku o revizijama banaka. Potvrđena je presuda suca Radovana Dobronića! Udruga Franak proglašava pobjedu nad bankama u osmoj godini sudske bitke!

Sada su u potpunosti otvorena vrata za sudsko obeštećenje svih 125.000 dužnika iz CHF kredita! Nemojte žuriti sa svojim pitanjima, vremena za tužbe imamo sve do 2023. godine, stoga pričekajte da zbijemo redove za privatne bitke! Više informacija u sljedećim danima! Radujte se ljudi! - napisao je Aleksić 

Evo i priopćenja Vrhovnog suda: 

"Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima.

Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja", navodi se u priopćenju. 

14. lipanj 2021 23:53