StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvetimir posvađao HDZ i Most

Butković: Uvijek je netko nekome brat - Grmoja: To je loša poruka

1. ožujka 2017. - 15:49

Imenovanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, za člana uprave HŽ Putničkog prijevoza izazivalo se u srijedu različite komentare u političkim krugovima.
Resorni ministar prometa Oleg Butković (HDZ) poručuje kako ne bi trebalo biti problema ako nitko nije utjecao na Marićevo imenovanje, ako je stručan i ako je to odluka Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

"Ako je čovjek stručan i kvalificiran, ako je sve po zakonu, ne vidim problema, uvijek je netko nekome brat", rekao je ministar.
"Ako je netko utjecao na to, a koliko znam nije, ja nisam, a i ministar Marić je dao izjavu da o tome nema pojma, i ja mu vjerujem. Znači, ako nitko nije utjecao, ako je to odluka Uprave HŽ Putničkog prijevoza da je čovjek stručan i kvalificiran, onda tu po meni ne bi trebalo biti problema", izjavio je Butković.

Nikola Grmoja (Most) drži pak da se radi o lošoj poruci. "Smatramo da je to loša poruka. Ne znam tko je odgovoran ali definitivno je trebalo paziti da je imenovani u srodstvu s ministrom u Vladi i da se time šalje loša poruka", rekao je.

Na upit što očekuje nakon što se to otkrilo odgovorio je kako očekuje da "oni koji su odgovorni za to povuku poteze, dakle oni odgovorni za imenovanje".

"Očekujem da se, ako se dogodio bilo kakav propust, vidi može li se stvar promijeniti, je li uputno i dobro da se na poziciju o kojoj Vlada odlučuje imenuje brat jednog od ministara", izjavio je Mostov zastupnik.

"Svak se u Korizmi nečeg odrekao, pa se i gospodin Marić brata", komentirao je Arsen Bauk (SDP) navodeći kako je ministar Marić rekao da nema ništa s tim i da brata nije čuo tri mjeseca.

Mislim da bi to bio dobar primjer da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi činjenice, je li bilo utjecaja ministra Marića ili ne. Naravno, moguće je da i nije bilo, ali je zbog njegove vlastite vjerodostojnosti bolje da se očituje nadležno tijelo, rekao je Bauk.

"Ako Božo Petrov može zaposliti kuma, onda ministar Marić misli 'mogu ja brata'", rekao je Ivan Vrdoljak (HNS), a na Butkovićevu izjavu da je uvijek netko nečiji brat uzvraća - "ja imam dvije sestre".

25. travanj 2024 06:20