StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAnja šimpraga

Buduću potpredsjednicu Vlade lažno su optuživali da je ‘četnikuša‘, ona poslala svoje fotografije iz mladosti

Piše PSD
28. travnja 2022. - 15:34

Na početku saslušanja Anje Šimprage (buduće potpredsjednice Vlade) pred saborskim odborom, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, iznijela je niz kritika na njezin račun.

image
Damjan Tadic/Cropix

Odmah na početku saslušanja Šimprage zastupnica Vidović Krišto pobunila se jer je raspored ovako zgusnut. Upozorila je da ju se onemogućuje u njezinom radu i nadzoru Vladu, što joj je kao zastupnici Ustavom propisano, izvještava N1.

Iznijela je niz kritika na Šimpragu.

image
Damjan Tadic/Cropix

“Ona ne poštuje agresiju na Republiku Hrvatsku, da je srpska vojska jedina vojska u 20. stoljeću koja je počinila genocid i negira ga”, rekla je.

Na to je reagirao predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, poručivši Vidović Krišto da je može biti sram.

“Mi ovdje imamo ozbiljan presedan, gdje se dovodimo u situaciju da kao Sabor ne poštujemo hrvatski Ustav. Gospodine premijeru, toliko je Hrvata srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića, a negira Oluju”, rekla je Karolina Vidović Krišto. Nakon toga joj je izrečena opomena, a ona je napustila sjednicu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Nije objasnila odakle joj informacija da je 'veličala Mladića'.

No, mi možemo podsjetiti na dezinformacije koje su već pisale o Šimpragi. 

Društvenim mrežama se od utorka 4. kolovoza širi dezinformirajuća tvrdnja usmjerena protiv saborske zastupnice srpske nacionalne manjine Anje Šimprage (SDSS), pisao je Faktograf u kolovozu 2020. 

Mrežama kruži montaža kojom se Šimpragu neutemeljeno pokušava prikazati kao srpsku nacionalistkinju. Primjer jedne takve objave arhiviran je OVDJE, a možete ga vidjeti i niže.

image

FAKTOGRAF - mreže

Na fotografiji se vidi djevojka u crvenoj majci, sa šubarom na glavi, u društvu više djevojaka i mladića. Nekoliko djevojaka s fotografije na glavama nose kape za koje se čini da su urešene obilježjima četnika, zloglasnih srpskih fašista iz Drugog svjetskog rata.

Sporna se fotografija, ujedno i naslovna fotografija ovog teksta, prvi put pojavila u članku portala Hop od 4. kolovoza 2020. godine, pokazuje Googleov alat za pretragu fotografija.

U tekstu na portalu Hop fotografija nije praćena nikakvim opisom, tj. ne tvrdi se tko je na njoj.

Međutim, društvenim se mrežama uskoro počela širiti dezinformacija da je na fotografiji SDSS-ova saborska zastupnica Anja Šimpraga.

Podsjećamo, Šimpraga je privukla veliku pozornost javnosti svojim saborskim govorom, u kojem je govorila o svom iskustvu izbjeglištva iz Hrvatske te pozvala na izgradnju pomirenja i zajedničke budućnosti.

Faktograf je kontaktirao Anju Šimpragu da bi je pitali je li na fotografiji doista ona. Također su je zamolili da im pošalje nekoliko svojih slika iz mladosti, kako bi ih usporedili s djevojkom sa slike.

“Na fotografiji o kojoj je riječ izričito tvrdim da nema veze sa mnom što je i vidljivo”, kaže Šimpraga.

To je ilustrirala sljedećim fotografijama, temeljem kojih je doista vidljivo da osoba na fotografiji nije novoizabrana saborska zastupnica srpske nacionalne manjine.

image

FAKTOGRAF - privatna arhiva

image

FAKTOGRAF - privatna arhiva

image

FAKTOGRAF - privatna arhiva

Nakon objave ovog teksta otkriven je identitet osobe s naslovne fotografije. Radi se o ženi iz Srbije koja se javila portalu Index.hr.

- Djevojka sa šubarom na fotografiji koja je proteklih dana preplavila društvene mreže i WhatsApp grupe nije Anja Šimpraga, zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom saboru, nego Vukosava Krulj, medicinska sestra iz Beograda - pisao je Index. 

02. svibanj 2024 01:11