StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRIBARSKI SAVJET UZ BADNJAK

Budući da je bakalar preskup većini će se na stolu naći hraniteljica Dalmatinaca: Ne bude li friških srdela, kupite onda smrznute...

15. prosinca 2018. - 12:13

Zadnjih godina, baš u ovo predblagdansko vrijeme, polemizira se uobičajeno o tomu hoće li za Badnjak biti dovoljno srdele za sve one koji sebi ne mogu priuštiti bakalar.

Ta je plava riba za posni jelovnik najizdašnije rješenje i financijski definitivno najprihvatljivije budući da je kilogram 10 do 15 puta jeftiniji od bakalara.

Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine, naime, zbog zaštite ribljeg fonda, oglasilo zabranu ulova srdele okružujućom mrežom plivaricom, tzv. srdelarom, i to od 16. prosinca u 12 sati do 14. veljače u 24 sata. Kako bi plava riba, ipak, bila u ponudi tijekom božićnih blagdana, ribolov je omogućen plovilima manjima od 12 metara, koja će plavu ribu smjeti loviti od 16. do 24. prosinca u 12 sati. Hoće li to biti dovoljno za potrebe onih građana koji imaju značajno skromniji stol za Badnjak, pitamo Ivana Birkića, predsjednika Grupacije ribolova u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Puni Mjesec

– To ponajviše ovisi o vremenu. Ovako nepovoljne vremenske prilike koje će potrajati do konca tjedna, odnosno do 17. prosinca, sve su nas iznenadile i pomrsile nam planove. Čak ni veliki brodovi ne mogu po ovome raditi... Bili bismo sretni kad bi vlasnici tih manjih plovila nešto zaradili, radi toga smo, među ostalim, i donijeli odluku da se njima omogući ulov u vrijeme kad je velikima zabranjen. Ono što se, međutim, javlja ove godine kao još jedna otegotna okolnost jest i to da je 22. prosinca, dan koji je ribarima trebao biti udaran, puni Mjesec. Tada nije vrijeme od ulova jer nije "škur", kako znaju reći ribari. Manji brodovi mogu pokušati loviti uz rub, u kanalima u koje ne zalaze velika plovila i nadati se kako će tamo biti dovoljno srdele – kaže Ivan Birkić.

Kad se smiri vrijeme, 17. i 18. prosinca, mali bi se ribari, prema njegovim riječima, mogli nadati ulovu lokarde koja je građanima plićeg džepa također cjenovno prihvatljiva. Unatoč svemu navedenom, Ivan Birkić se, ipak, nada kako će se nekoliko stotina kašeta plave ribe po svakom većem gradu uspjeti osigurati.

– Za Split bi, prema mojim procjenama, trebalo oko dvjesto do tristo kašeta srdele i druge plave ribe pred Badnjak. Ako do takve ribe građani na peškariji, ipak, ne uspiju doći, savjetujem im da mirne duše kupe pakiranje smrznutih srdela u nekom trgovačkom centru. Ne moraju strahovati za njezinu svježinu ili kvalitetu, bitno je samo da kupe tzv. IQS srdelu, dakle pakiranje u kojem je riba rastresena, odnosno u kojem je svaki komad smrznut pojedinačno, a ne onu poredanu u "blokiće". Garantiram da je odlična – tvrdi naš sugovornik.

'Veliki' ne pate

Birkić, na koncu, napominje kako su rigorozne mjere zabrane ulova plave ribe, koje se provode zadnjih nekoliko godina, urodile plodom. Fond srdela i inćuna se velikim dijelom "oporavio", tako da se, dodaje, kad je u pitanju sitna plava riba, može reći kako imamo budućnost.

Treba spomenuti i kako veliki ribari ne pate zbog lovostaja – oni su, naime, obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti ove im je godine, kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, isplaćeno 26,4 milijuna kuna.


TOMISLAV TOLUŠIĆ
Štitimo sitnu plavu ribu
– Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine, u suradnji sa znanstvenicima, pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice, tzv. srdelare, kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske – kazao nam je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Istekom razdoblja zabrane, a s ciljem očuvanja fonda srdele u Jadranu, planirano je zadržati ograničenje ribolovnog napora i ulova kojim bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u 00.00 do 28. veljače 2019. godine u 12.00 ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu.


CIJENE:

20 kn
- prosječna cijena kilograma srdele

150 do 250 kn
- košta kilogram bakalara u trgovinama

26. travanj 2024 21:46