StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBRISI BUDUĆE VLADE

Bruse se posljednji detalji Plenkovićeva kabineta: Spominju se i neka sasvim nova imena; Imamo pojedinosti...

Piše Goran Penić
14. srpnja 2020. - 19:34

Mario Banožić, dosadašnji ministar državne imovine, prilično je izgledan kandidat za novog ministra obrane.

Ova iznenađujuća vijest stigla je u utorak neslužbeno do nas. Nakon što se odustalo od spajanja resora obrane i branitelja zbog pritiska unutar HDZ-a, jer su neki visokopozicionirani HDZ-ovci, kako doznajemo, argumentirali da ne bi bilo pametno zamjeriti se braniteljima nakon što će predstavnik SDSS-a postati potpredsjednik Vlade, definitivno je odlučeno da će ministar hrvatskih branitelja ostati Tomo Medved, ali da će preuzeti i potpredsjedničko mjesto u Vladi za nacionalnu sigurnost, odnosno bit će drugi čovjek u Vladi.

Dvojba turizam

Budući da je pozicija ministra obrane ostala prazna nakon što je Damir Krstičević dao ostavku, a da Plenković i dalje želi Banožića u Vladi, on se nametnuo kao kandidat za tu poziciju, iako to nije konačna odluka i nailazi na kritike u stranci, posebno od HDZ-ovih branitelja. No, iz više izvora u stranci i u Vladi doznajemo kako je dosta izgledno da će postati novi ministar obrane.

Darko Horvat bio bi ministar graditeljstva i državne imovine, dok ostaje otvoreno pitanje turizma. Naime, još uvijek postoje opcije da se turizam pripoji jednom od ministarstava, i to megaministarstvu gospodarstva i energetike koje će voditi Tomislav Ćorić, ali u utorak se pojavila informacija i da bi se Ministarstvu turizma zapravo pripojio resor zaštite okoliša ili da bi čak ostalo zasebno Ministarstvo.

U Vladi su svjesni da turizam i dalje mora biti važan resor, posebno sada u koronakrizi kada je taj sektor pretrpio veliku štetu. Također, budući da su zelene politike i Green Deal na razini Europske unije poprilično važna tema, zaključeno je i da se resoru zaštite okoliša treba dati na važnosti. Tako da je moguće, kažu nam izvori, da će se formirati Ministarstvo turizma i zaštite okoliša jer su ta dva resora povezana, a postoji mogućnost da bi se onda dio oko gospodarenja otpadom pripojio Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU ili gospodarstvu. Kao jedna od ozbiljnijih kandidatkinja za ministricu zaštite okoliša i turizma, ili samo turizma, spominje se Nikolina Brnjac, sadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, a da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU voditi Nataša Tramišak, koja se sličnim poslovima bavila i u Osječko-baranjskoj županiji. Ona je, kako doznajemo, u utorak bila i na razgovoru s Plenkovićem koji je, kažu izvori, završio dobro, a i u Vladi su svjesni da barem jedno ministarstvo moraju dobiti slavonski HDZ-ovci koji su polučili izvrstan rezultat na izborima.

Ideja je i da se sadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “razlomi” na dva ili tri dijela, odnosno da se ukine, a da demografija i obitelj odu pod kapu Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje će voditi Josip Aladrović, da socijalna politike pripadne Ministarstvu zdravstva koje će i dalje voditi Vili Beroš, a da mladi pripadnu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, za koje se još uvijek ne zna tko će ga voditi. Radovan Fuchs je ispao iz kombinacija, a kao mogući novi ministar neslužbeno se spominje i Tomislav Sokol, sadašnji europarlamentarac, ali to je ipak ostalo otvoreno pitanje.

Definitivno je odlučeno i da će se spajati resori pravosuđa i uprave, a na čelu objedinjenog ministarstva bit će Ivan Malenica, sadašnji ministar uprave.

Objava u četvrtak

Ministarstvo poljoprivrede, prema posljednjim informacijama, nastavila bi voditi Marija Vučković, Ministarstvo kulture Nina Obuljen Koržinek, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Oleg Butković bit će i dalje ministar mora, prometa i infrastrukture, a potpredsjednici Vlade i dalje će biti i Zdravko Marić, ministar financija, i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Premijer će u četvrtak konačno objaviti sastav svoje buduće Vlade i ministarstva, a ako Državno izborno povjerenstvo u četvrtak objavi i konačne rezultate izbora, nakon što su se oni ponavljali na jednom biračkom mjestu u Raši, Plenković će, kako doznajemo, s već prikupljenih 76 potpisa u dogovoru sa Zoranom Milanovićem isti dan odmah nakon sjednice Vlade ići po mandat kod predsjednika Republike, a poslijepodne ide na Europsko vijeće u Bruxelles. Konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se sazvati za 22. srpnja.

19. travanj 2024 09:58