StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZABRANJENA MISA

Bruna Esih: Na Bleiburg se moglo hodočastiti u godinama nakon Drugog svjetskog rata, a sada ne može! Zar je danas veća opasnost od fašizma nego onda!? 

10. ožujka 2019. - 17:50

Misa na Bleiburškom polju bila je dio događaja koji se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti. Ukupna slika događaja na Bleiburškom polju šteti ugledu Katoličke crkve i ako se izda dozvola za služenje mise, ona bi mogla poslužiti tome da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci toleriranje instrumentalizacije mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama – stoji u priopćenju kojim je Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila dati dozvolu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se 18. svibnja služi misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga na Lojbaškom polju u blizini Beiburga!

Odluci je, navodi se, prethodila detaljna analiza komemoracije prošle godine te brojni razgovori predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, vjernika hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnika austrijskih sigurnosnih službi.

Manipulacija službi iz bivšeg sustava

Analiza je pokazala da uvjeti koje je postavio tadašnji koruški biskup Alois Schwartz za davanje dozvole u najvećoj mjeri nisu ili nisu mogli biti ispunjeni, objasnio je upravitelj biskupije msgr. Engelbert Guggenberger u pismu HBK-u. Zabrana mise šokirala je organizatore komemoracije, udruge Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put, čija nam je bivša predsjednica, aktualna saborska zastupnica Bruna Esih kazala kako je zabrana mise nevjerojatna.

– Ako je točno to što stoji u priopćenju iz Austrije, a nemamo razloga sumnjati, onda se ne trebamo previše ni čuditi. Ako se u hrvatskoj javnosti toliko demonizira Domovinski rat i pozdrav legalne postrojbe Hrvatske vojske, onda nije čudno ni da nas drugi demoniziraju. Iz ovakve odluke nadležne austrijske biskupije možemo iščitati i nebrigu hrvatskih vladajućih garnitura za pitanja vlastite povijesti i potpune nesposobnosti vođenja "tihe" diplomacije i lobiranja, te odnosa prema hrvatskim žrtvama iz prošlih ratova i poraća te njihovim obiteljima. Na djelu je manipulacija službi iz bivšeg sustava – smatra Bruna Esih, koju smo pitali za povod ovakvoj odluci, što se može odnositi na osobe u ustaškim uniformama koje su se pojavljivale na komemoraciji:

– Kao nekadašnja suorganizatorica, u ime Hrvatskog križnog puta mogu kazati kako se nikad nije događalo da na komemoraciju dolaze organizirane grupe koje bi promicale bilo kakvu ideologiju. Već odavno nam je privuklo pažnju što se na skupu pojavljuju takozvani šetači, očito provokatori koji bi stavili ustaške kape i vrzmali se kako bi ih mediji snimili i objavili. Nikad s ovih skupova nisu odašiljane poruke mržnje, a pogotovo ne s biskupskih propovijedi koje su se, dapače, smatrale prilično "blagima" s obzirom na tragediju koja je ondje snašla pripadnike hrvatskih postrojbi, civila i njihovih obitelji. Nikad tamo nisu iznošene nikakve druge poruke osim onih u kojima se osuđivalo sve totalitarizme.

Sele u Macelj

– Lanjske godine stvar je dosegnula vrhunac kad je austrijsko osiguranje privodilo sve ljude u crnim majicama, bez obzira na natpise na njima, a iznad polja kružili su helikopteri – navodi Esih, napominjući kako je upravo austrijska reakcija koja je izazvala ovu zabranu teško objašnjiva.

– Nikad Hrvatima, a posebno onima iz dijaspore, koji su čak i otkupili zemljište od austrijskih vlasnika, nije zabranjivano dolaziti na Bleiburško polje, čak ni u godinama nakon Drugog svjetskog rata kad je Austrija još uvijek bila jako stigmatizirana. Tako da nije jasno zbog čega se ondje moglo hodočastiti šezdesetih godina, a 2019. godine ne može. Nije valjda da je veća opasnost od nacizma i fašizma danas nego što je bila onda. A posebno me čudi zbog čega je zabranjen vjerski obred – ističe Esih, koja pretpostavlja kako bi se, ako austrijske crkvene vlasti ustraju u zabrani, središnja komemoracija mogla ove godine održati u Macelju.

Goran Jandroković, predsjednik Sabora, koji je pokrovitelj bleiburške komemoracije, neslužbeno je najavio razgovore s Počasnim bleiburškim vodom i predstavnicima HBK kako bi se odlučilo o načinu održavanja ovogodišnje komemoracije.

25. travanj 2024 22:44