StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkako ukrotiti koronu

Broj zaraženih svaki dan se mjeri u tisućama. Klizi li Hrvatska prema izvanrednom stanju?

Piše PSD.
26. studenog 2020. - 09:15

Stanje je alarmantno. Hrvatska je u srijedu oborila rekord. Imali smo 3603 nova slučaja. Od koronavirusa je dosad umrlo tisuću i pol ljudi. Sedma smo najgora zemlja u Europi po broju novozaraženih. U Varaždinskoj županiji epidemija se toliko raširila da je svaki drugi testirani građanin pozitivan.

Liječnici upozoravaju da su bolnice u pojedinim gradovima pred kolapsom. Vlada donosi strože mjere, ali je izvjesno da one neće biti ni posljednje ni najrestriktivnije. Klizi li Hrvatska prema izvanrednom stanju?

Bivša premijerka Jadranka Kosor očekuje da državni vrh na stol stavi raspravu o aktivaciji članka 17. Ustava, koji propisuje ograničavanje zajamčenih prava i sloboda u slučaju ratne i drugih ugroza. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin traži sastanak premijera s oporbom kako bi se raspravili ekonomski i zdravstveni elementi korona-krize. HDZ za sada ne pokazuje da je spreman razgovarati o članku 17. i uvođenju onog što se kolokvijalno naziva izvanrednim stanjem.

– Kada bi se išlo na to, mora se podnijeti prijedlog Hrvatskom saboru da se donese odluka u kojoj će se točno navesti koja prava i slobode konkretno će se ograničavati. Onda takvu odluku Sabor donosi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika. Nakon toga se nijedno drugo ograničenje prava i sloboda ne može donijeti bez dvotrećinske većine – procedura je koju za Slobodnu Dalmaciju pojašnjava ustavni stručnjak dr. Mato Palić s Katedre za ustavno pravo osječkog Sveučilišta.

Vremenski okvir – nužan

Pritom bi bilo dobro, ističe on, da se u odluci navede koliko će dugo trajati ta situacija.

– Pravno je jako upitno može li se to napraviti na neodređeno vrijeme. Neki vremenski okvir svakako bi trebao postojati jer se radi o značajnijim ograničenjima prava i sloboda građanina. Jačima nego što je to sada bio slučaj.

Hrvatska, naglašava Palić, doista posljednjih dana bilježi veće brojke, no treba uzeti u obzir i da je na dnevnoj bazi, ako se gleda ukupan broj stanovnika, riječ o broju novozaraženih manjem od jednog promila.

– To je pravno-politička odluka. Ustavni sud je ustvrdio da Sabor treba odlučiti hoće li ići kroz članak 16. ili 17. To je ovlast zakonodavca. Vladajuća većina to na proljeće nije htjela napraviti, jer ne bi mogla ništa bez opozicije, kako jasno kaže članak 17. A po članku 16. mogu sami donositi odluke no stalno moraju voditi brigu da ne pretjeraju s ograničenjima jer onda Ustavni sud može reagirati – analizira Palić.

A HDZ, prema njegovim riječima, ima 76 glasova u Saboru, dovoljno tek za tanku parlamentarnu većinu. Nipošto ne i za dvotrećinsku većinu. A nje nema bez glasova SDP-ovih zastupnika. Koji, kažu nam u najjačoj oporbenoj strani, na ništa nisu spremni bianco pristati.

– Ostao je dojam da su dva sastanka koja smo imali u ožujku vladajućima bila samo pokriće. Nakon što su osjetili da im rejting zbog toga raste, više uopće nisu imali potrebu raspravljati. I onda su raspisali izbore. Ustavni sud stao je na njihovu stranu. Moje je mišljenje da su trebali napisati jasniju uputu kada primijeniti članak 16., a kada članak 17., jer po ovome ispada da nikada ne treba primijeniti članak 17. Ustava – kaže nam SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

{embed_photo}1683952{/embed_photo}

'Ustav nije prekršen'

Po njegovom mišljenju članak koji govori o ograničavanju prava i sloboda građana može se odnositi samo na ograničenje pojedinog prava. Bauk smatra da u tu kategoriju spadaju zabrana kretanja, zabrana okupljanja i praćenje mobitela, ili ograničenja koja spadaju u tu kategoriju.

– Članak 17. ne znači da njime netko može sve ograničiti, i toga svi moramo biti svjesni – zaključuje ovaj SDP-ov parlamentarac.

U HDZ-u pak ističu da nema potrebe aktivirati taj članak. Ustavni sud dao im je za pravo poteze koje su vukli tijekom prvog "lockdowna", onog proljetnog. I nije od njih tražio dvotrećinsku većinu koju propisuje članak 17. Onaj koji u Ustavu RH de facto definira izvanredno stanje.

A kako su sve dosadašnje mjere znatno blaže od tvrdog "lockdowna" koji smo imali tijekom ožujka, travnja i dijela svibnja, Ustav nije prekršen.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ironično se osvrnuo na nove zahtjeve za aktivacijom članka 17.

– Kad vidim kako se značajan dio oporbe ponaša u Hrvatskom saboru – poručio je Bačić – mogu misliti koliko bismo bili brzi u donošenju odluka – dvotrećinskom većinom...

{infobox-gray}218832{/infobox-gray}

26. travanj 2024 21:42