StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkorona u europi

Broj smrtnih slučajeva od covida u Švedskoj prešao pet tisuća, u Njemačkoj zabrana masovnih okupljanja moguća do kraja godine, Grčka otvara bordele

17. lipnja 2020. - 14:55

Broj smrtnih slučajeva od covida-19 u Švedskoj prešao je u srijedu 5.000, što je daleko više od njezinih susjednih zemalja.
Službeni broj mrtvih sada je 5.041, dok je u utorak bio 4.939.

Švedska ima blaže mjere u borbi protiv koronavirusa i oslanja se na odgovornost svojih građana u fizičkom distanciranju i dobrim higijenskim mjerama.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj daleko je viši kada se uzme u obzir broj stanovnika nego što je to slučaj u Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje su vlasti zauzele stroži pristup.

Ali je niži od Britanije, Italije i Španjolske gdje su također bile uvedene karantene.

Po podacima Sveučilišta John Hopkins, Švedska ima 53.323 zaraženih, Danska 12.450, Norveška 8.660 a Finska 7117.
Danska ima 598 umrlih, Norveška 242 a Finska 326.

U Njemačkoj zabrana masovnih okupljanja  do kraja godine?

Zabrana događaja s većim brojem osoba bi u Njemačkoj na snazi trebala ostati do kraja listopada a možda čak i do kraja godine, proizlazi iz dokumenta njemačkih saveznih pokrajina oko kojeg bi one i savezna vlada u srijedu trebali raspravljati u Berlinu.

"Masovni događaji poput narodnih i crkvenih slavlja te koncerata bi trebali ostati zabranjeni do kraja listopada", proizlazi iz dokumenta savezne pokrajine Bavarske koji bi trebao poslužiti kao podloga za raspravu premijera njemačkih saveznih zemalja a kako prenose njemački mediji.

Prema istim informacijama, masovna okupljanja bi trebala ostati zabranjena do kraja godine.

Mjere poput nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu i trgovinama kao i održavanje razmaka od 1,5 metara bi trebali i dalje ostati na snazi "jer su se pokazali učinkovitima", navodi se u dokumentu.

Popuštanja mjera bi trebalo biti kod ograničenja okupljanja građana u javnom prostoru i to na onaj dio koji se odnosi na pravilo o dozvoli okupljanja samo za osobe iz dva kućanstva. Ubuduće bi se mogle nalaziti i osobe koje pripadaju u tri i više kućanstava. Također bi i pravilo o razmaku trebalo biti ukinuto za osobe iz kruga poznanika ili npr. kolega s radnog mjesta.No građane se i dalje upozorava da minimaliziraju broj osoba s kojima održavaju redoviti kontakt.

Vrtići i škole bi nakon ljetnih praznika trebali normalno početi s radom a pritom neće više važiti pravilo razmaka od 1,5 m.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je apeliralo na svoje kolege da što više mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa ostane jedinstveno u svih 16 saveznih pokrajina.

Neke savezne zemlje, poput Tirinške i Brandenburga, ukinule su gotovo sve mjere, s iznimkom nošenja maski u javnom prijevozu i trgovinama i održavanja razmaka.

O predloženim mjerama premijeri saveznih pokrajina bi u srijedu poslijepodne trebali raspravljati s kancelarkom Angelom Merkel. Ovo je prvi fizički susret premijera saveznih pokrajina i kancelarke Merkel nakon uvođenja mjera sredinom ožujka.

Grčka otvara bordele

Grčke vlasti od ovog tjedna u okviru popuštanja mjera dopustile su i rad bordelima, ali uvjet je da svaki klijent ima maksimalno petnaest minuta, piše u srijedu BBC. 

Grčka je zabilježila relativno mali broj slučajeva koronavirusa. Po Sveučilištu John Hopkins, potvrđeno je  3.148 slučajeva zaraze, a umrlih je 185, pa je vlada već dopustila otvaranje ekonomije i putovanja.

Od ponedjeljka mogu raditi i bordeli ali pod strogim uvjetima.

Posjeti su limitirani na 15 minuta po klijentu, a preporučene su maske i za davatelje usluga i za klijente.

Vrata i prozori moraju biti otvoreni kako bi mogao ulaziti zrak, plaćanja su dopuštena samo kreditnim karticama, a bordeli moraju četiri tjedna čuvati popis klijenata s imenima i brojevima telefona u slučaju da vlasti trebaju ući u trag kontaktima.

I druge zemlje razmatraju otvaranje takve vrste,

Nizozemska ima namjeru otvoriti bordele 1. rujna, iako postoje pozivi da se to učini i ranije.

Seksualni djelatnici širom svijeta boje se za svoj posao, a neki su radili i tijekom pandemije kako bi uspjeli spojiti kraj s krajem.

 

24. travanj 2024 10:43