StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPAS U ZADNJI ČAS

Tinejdžerica preživjela ugrize nemani: broj napada morskih pasa narastao je prvi put u tri godine

Piše Šibenski.hr
3. srpnja 2022. - 19:15

Tinejdžerica koja je ovaj tjedan preživjela napad morskog psa na Floridi ispričala je kako ga je pokušala udariti šakom po nosu nakon što je to naučila iz televizijskog dokumentarca o prirodi.

Addison Bethea (17), sakupljala je školjke u četvrtak u samo metar i pol dubine u blizini plaže Keaton kada ju je napao morski pas dug gotovo tri metra. Zadobila je ozbiljne razderotine i trebala je dvije operacije da joj se spasi noga.

Do ovog napada došlo je nedugo nakon što je 68-godišnja Austrijanka poginula u napadu morskog psa na egipatskoj obali. Umrla je nakon što je  izgubila ruku, a možda i nogu u Sahl Hasheeshu, popularnom zaljevu na obali Crvenog mora.

Bethea je rekla za emisiju ”Good Morning America” kako je osjetila da joj se nešto zakačilo za nogu dok je plivala. “A onda pogledam i vidim da je to veliki morski pas”, rekla je. “Sjećam se da sam na Animal Planetu čula kako ga treba udariti u nos ili nešto slično. Ali nisam mu mogla doći do nosa dok me grizao.”

Tinejdžericu je spasila brza reakcija njezina brata Rhetta, vatrogasca i tehničara hitne pomoći, koji ju je izvukao je iz mora i stavio joj podvez na  desnu nogu kako bi zaustavio gubitak krvi. "Morski pas ju je jednom ugrizao, a zatim ju je ponovno napao za desno bedro", objavila je Betheina obitelj u izjavi na Facebooku. “Pokušala ga je ubosti u oči i udariti šakom, ali nije se oslobodila. Božjom milošću, bila je sa svojim bratom ... koji je brzo djelovao kako bi se doslovno odbio od morskog psa i odvukao je u obližnji čamac."

Njezin brat je dodao: "Vidio sam krv i sve, i vidio sam morskog psa." Nastavio je: “I samo je dolazio. Pa sam je zgrabio, zaplivao unatrag i šutnuo ga, a zatim vikao upomoć.”

Dosad je ove godine bilo 15 napada morskih pasa na ljude u blizini obale SAD-a, prema Trackingsharks.com, ali nijedan od njih nije bio fatalan. Devet ih se dogodilo na Floridi. Nije poznato o kojoj je vrsti morskog psa riječ u posljednjem napadu.

Egipatske vlasti zatvorile su plaže u petak nakon napada na Austrijanku za koju se mislilo da je udana za lokalnog čovjeka. Napadi na plivače u Crvenom moru su rijetki. U listopadu 2020., 12-godišnji dječak iz Ukrajine i turistički vodič izgubili su udove kod Sharm-el-Sheikha nakon što ih je ugrizao morski pas.

Broj napada morskih pasa povećao se u cijelom svijetu prvi put u tri godine lani, nakon što je prethodno zbog koronavirusa bilo manje turista odnosno kupača.

25. travanj 2024 01:42