StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdobra vijest

Britanski putnici ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj, Škotska, Wales i Sjeverna Irska vode samostalnu zdravstvenu politiku

Piše Hina
3. srpnja 2020. - 19:36

Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.

Britanska vlada najavila je da će 10. srpnja ukinuti obaveznu samoizolaciju za građane koji u vrijeme ljetnih odmora odluče otputovati u inozemstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova povući će 4. srpnja preporuku da se odlazi samo na "nužna" međunarodna putovanja a ministar prometa Grant Schapps najavio je popis zemalja koje će građani moći posjetiti bez obaveze samoizolacije.

"Na popisu će biti 50 i više zemalja, a ako se dodaju prekomorski teritoriji, nekih 60", rekao je ministar prometa Grant Shapps.

Na popisu koji je tokom poslijepodneva objavilo ministarstvo prometa nalaze se, između ostalih, Hrvatska, te Cipar, Grčka, Italija, Vatikan, Španjolska, Njemačka, Francuska, Danska, Belgija, Nizozemska, Češka, Mađarska, Srbija, Južna Koreja i Novi Zeland.

Po dolasku u Englesku putnici koji stižu iz tih zemalja neće morati u karantenu, pod uvjetom da na putovanju 14 dana prije dolaska nisu posjetili i druge zemlje, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva prometa. 

Vlada će pomno pratiti situaciju u zemljama na popisu i ako se pogorša, ponovo će uvesti mjeru obavezne samoizolacije, ističe se u priopćenju.

SAD nije uvršten na popis ali u ministarstvu napominju da bi ga idućih dana mogli proširiti, "nakon daljnjih razgovora s međunarodnim partnerima".

Škotska, Wales i Sjeverna Irska vode samostalnu zdravstvenu politiku i nisu ukinuli mjeru obavezne samoizolacije nakon posjeta inozemstvu.

London je poručio i da od zemalja koje je uvrstio na popis očekuje recipročne mjere.

19. travanj 2024 14:48