StoryEditor
Hrvatska i svijetTraže ocjenu zakonitosti

Britanske aviokompanije protive se 14-dnevnoj karanteni koju je vlada propisala

Piše HINA
12. lipnja 2020. - 20:07
ILUSTRACIJA - Duje Klaric/Cropix

Zrakoplovne kompanije British Airways, easyJet i Ryanair pokrenule su ocjenu zakonitosti plana karantene britanske vlade, tražeći da se što prije provede sudska revizija.


Zrakoplovne kompanije priopćile su početkom tjedna kako će pokušati zaustaviti pravilo 14-dnevne karantene za međunarodne dolaske, za koje smatraju da će odvratiti turiste od putovanja, što je prijetnja dodatnim gubitkom radnih mjesta u trenutku kada se zrakoplovna industrija nadala oporavku.


Pravnici su rekli da će vlada morati predočiti znanstvene dokaze koji podupiru potrebu za karantenom, ako se provede sudska revizija.
Karantena je stupila na snagu u ponedjeljak.


U svom priopćenju, koji je dala matična kompanija British Airwaysa IAG, zrakoplovne kompanije smatraju da nema znanstvenih dokaza za tako stroge mjere.


Također su odbacili opciju "zračnih mostova", što je naziv dan bilateralnim ugovorima između zemalja s niskim postotkom zaraze, a koju je vlada predstavila kao potencijalnu alternativu karanteni.


"Zrakoplovne tvrtke još uvijek nisu vidjele dokaze o tome kako i kada će se uvesti predloženi 'zračni mostovi' između Velike Britanije i drugih zemalja", priopćili su.

 

Izdvojeno

27. listopad 2020 09:09