StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDRUGA VETERANA

Branitelji burno reagirali na presudu kojom je kažnjen ustaški pozdrav u pjesmi 'Bojna Čavoglave': 'Ovo zvuči poput poruka iz agresorske Srbije!'

Piše Damjan Raknić/JL
20. kolovoza 2019. - 15:37

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) pravomoćnu presudu Visokog prekršajnog suda kojom je za izvođenje pjesme "Bojna Čavoglave" autora Marka Perkovića Thompsona novčano (765 kuna te 200 kuna sudskih troškova) kažnjen lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso doživljava kao "napad na sve hrvatske branitelje te na pjesmu "Bojna Čavoglave" i njenog autora Marka Perkovića Thompsona".

ZUV HGP navodi da im ta presuda, koja je donesena 13. lipnja ove godine, koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović i o kojoj je prvi pisao Jutarnji list, "poput političkih govora iz susjedne agresorske Srbije" poručuje da su oni koji su "krvarili u Domovinskom ratu i koji pobjede slave pjesmama iz Domovinskog rata zapravo fašisti, rasisti te da tim pjesmama izražavamo mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta".

"Pjesma 'Bojna Čavoglave' nastala je na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol. Bila je motivator i poticaj svakom branitelju da izdrži u borbi. Pjesma ne govori ni o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili i uspjeli osloboditi sva okupirana područja te omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima", navode iz ZUV HGP-a u svojoj reakciji.

"Ta pjesma može povrijediti jedino one koji su nas okupirali 1991. godine kao i njihove sluge i njihove simpatizere."

ZUV HGP nadalje navodi da njima kao hrvatskim braniteljima presude nalik spomenutoj i "neprekidno tendenciozno povezivanje simbola Domovinskog rata s onima 2. svjetskog rata stvaraju, blago rečeno - nemir, neraspoloženje i uznemirenost."

"Ovakvim političkim presudama krše se zakoni Republike Hrvatske, u prvom redu Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u kojem jasno stoji kako su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). Svi znamo, a i oni koji presuđuju znaju, koji su pozdravi HOS-a iz Domovinskog rata i da u njihovim zakonitim obilježjima stoji "Za dom spremni", stoji u reakciji ZUV HGP-a.

"Ovom se presudom u cijelosti krši i Deklaracija o Domovinskom ratu koja obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da štite moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, štite čast, ugled te dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine. Marko Perković Thompson nije samo sudjelovao kao vojnik u Domovinskom ratu, veće je obrani Domovine pridonio i sa svojom pjesmom 'Bojna Čavoglave'."

ZUV HGP licemjerjem drži istovremeno donošenje zakona i deklaracija, odavanje priznanja te "držanje prigodničarskih hvalospjeva braniteljima" i branjenje braniteljskih pozdrava, obilježja i pjesama. "To nije samo protivno zakonu već i zdravom razumu", dodaju.

"Mi, hrvatski branitelji, pozivamo hrvatske glazbenike da i dalje pjevaju pjesme koje su nama dale snage u Domovinskom ratu da Hrvatsku oslobodimo od srpsko-četničkog okupatora i bez obzira na to što su njihovi slugani još aktivni, mi im nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju i zabranjuju ono što nas je u pozitivnom smislu vodilo u Domovinskom ratu. Pozivamo sve časne djelatnike hrvatskog pravosuđa, kao i one u izvršnoj vlasti da pasivno ne promatraju već jasno izreknu "ne" novom četnikovanju kojim se u maniri specijalnog rata svakodnevno napada Hrvatska", stoji na samom kraju reakcije ZUV HGP-a koju je potpisao predsjednik Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić.

18. travanj 2024 06:16