StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVlada povećala broj radnih dozvola

<br /> Kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu i ugostiteljstvu podignuta s planiranih 4.660 na 8.660

7. lipnja 2018. - 17:10

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravile su u četvrtak Vladinu odluku o povećanju ovogodišnje kvote radnih dozvola za strance, pogotovo zbog potreba za radnicima u turizmu, poljoprivredi i graditeljstvu, ali uz upozorenje da je nužno mijenjati kvotni i obrazovni sustav za potrebe tržišta rada.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak odlučila povećati kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca, i to za turizam i ugostiteljstvo za zanimanje "pomoćni radnik u turizmu" za četiri tisuće dozvola, od čega su tri tisuće dozvola za novo zapošljavanje a tisuća za sezonski rad do šest mjeseci. Tako je kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu i ugostiteljstvu podignuta s ranije planiranih 4.660 na 8.660.

Uz to, u poljoprivredi je broj dozvola za sezonski rad do 90 dana u zanimanju "berač plodova" povećan s 500 na 1.000 dozvola.
Povećanje kvota obrazloženo je povećanom potražnjom posebice za pomoćnim radnicima u turizmu, jer je, po podacima iznesenim na Vladi, 1. lipnja od 3.715 dozvole u zanimanju "pomoćni radnik u turizmu" preostalo 646 dozvola, ali je ujedno zaprimljeno i u postupku odobravanja još 1.395 dozvola.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca su zadovoljni tako brzom reakcijom Vlade za povećanje kvota, jer potrebe za radnicima u više sektora rastu, a te situacije potvrđuju i nužnost promjene aktualnog modela odobravanja radnih dozvola za rad stranaca, na što HUP upozorava već nekoliko zadnjih godina.

"Već duže vrijeme HUP ukazuje na nužnost reforme sustava donošenja kvota, jer smatramo da sustav unaprijed odobrenih kvota po pojedinom zanimanju i djelatnosti nije primjeren, te je kvote potrebno odobravati po potrebi i realnom stanju na tržištu rada kroz jednostavan i fleksibilan proces i kada se pokaže da nema raspoložive domaće radne snage", ističu iz HUP-a.

Ocjenjuje i da su to dobre odluke u trenutku kada turistička sezona kreće k svom punom zamahu i svi pokazatelji govore o iznimno uspješnom početku turističke sezone koja u ovom trenutku ponovno ruši sve dosadašnje rekorde.

"Očekujemo da će i nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova kao i do sada učiniti dodatne napore za što skoriju obradu već zaprimljenih zahtjeva za odobravanje rada stranaca na pomoćnim radnim mjestima u turizmu", kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Iz HUP-a ističu i da se turistički sektor suočava s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih te se cijela industrija trudi kontinuirano unapređivati uvjete zapošljavanja i rada kako bi se postigli konkurentni uvjeti u odnosu na zemlje u okruženju. Osiguranje potrebne radne snage zajednička je odgovornost Vlade i poslodavaca, smatraju u HUP-u.

Slične poruke dolaze i iz HGK, iz koje na upit Hine o povećanju radnih dozvola za strance poručuju da privatni sektor duži niz godina naglašava potrebu sustavnog rješavanja problema ljudskih potencijala u turizmu.

"HGK je više puta već naglašavala potrebu sustavnog rješavanja ovog problema kroz kratkoročne i dugoročne mjere, kao što su potpisivanje bilateralnih sporazuma s nekim od susjednih zemalja, porezno rasterećenje te uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja u kojem bi HGK bila jedan od posrednika između poslodavaca i obrazovnog sustava", kažu u Komori.

O samom povećanju kvota za uvoz radne snage, ističu da su u suradnji s partnerskim organizacijama za 2018. već ranije iskazali zahtjev za 10.000 dozvola u djelatnosti turizma.

26. travanj 2024 18:09