StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Božinović: Stožer razmatra novi set mjera. Beroš: Nije istina da se zdravstveni sustav urušava. Plenković: Necijepljeni određuju dinamiku četvrtog vala

Piše Šibenski.hr
4. studenog 2021. - 14:13

U Hrvatskoj danas imamo čak 6.310 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije.

U tijeku je sjednica Vlade na kojoj se govori i o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

13:16 - Ministar Vili Beroš osvrnuo se na dosad najveći broj zaraženih.

- Ovaj broj leži u nama samima. Udio zaraženih je 43,90 posto. U bolnici je 1680 osoba, 219 je na respiratoru, a 20.12. je bilo 2976 pacijenata. Ohrabruje porast interesa za cijepljenje, jučer je cijepljeno 14370 osoba što je najviše ove jeseni - kazao je Beroš.

- Izjave o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istinite. Ministarstvo je uputilo sve bolničke ustanove na povećanje kapaciteta. KBC Rijeka je smanjila hladni pogon za 25 posto, u Klenovniku su povećani kapaciteti, u Zaboku su povećani kapaciteti, a smanjen je odjel kardiologije...

U cijelom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje.

S trećom dozom cijepljeno je više od 29 tisuća osoba, cijepljeno je 3 posto djece od 12 do 15 godina.

- Nepridržavanje mjera i nedovoljno cijepljenje glavni su uzroci širenja. U KBC-u Split udvostručen je broj osoba na respiratoru. Samo je 12 do 14 posto teško oboljelih cijepljeno.

- Cijepljenima su šanse za zarazu 8 do 10 puta manje, a hospitalizacija je 20 puta manja - istaknuo je Beroš.

Potom se prisutnima obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Izdano je 27 prekršajnih naloga - kazao je o kršenju epidemioloških mjera i dodao kako Stožer razmatra novi set mjera.

- Traju razgovori i sa zaključcima ćemo upoznati javnost kad budu doneseni. Najučinkovitije je izbjegavanje okupljanja, održavanje razmaka, maski, prozračivanje i cijepljenje.

13:05 - Na početku sjednice javnosti se obratio Andrej Plenković. Prvo se osvrnuo na epidemiju koja bukti te je rekao da ćemo vidjeti što će se događati u idućim danima.

- Stožer prati epidemiološku situaciju i razvoj koraka koje možemo poduzeti, no u svakom slučaju i dalje, a to ponavljamo otkako je cjepiva u izobilju, da je najbolja i najsigurnija mjera u borbi protiv virusa, koju imamo na raspolaganju, cijepljenje. I ovaj put pozivam sve koji se nisu cijepili da se cijepe, a oni kojima je vrijeme za treću dozu, da je prime - rekao je Plenković, prenosi N1.

- Epidemiološku situaciju četvrtoga vala u najvećoj mjeri određuje broj necijepljenih. Dakle, necijepljeni određuju dinamiku epidemiološke situacije - rekao je Plenković i pozvao sve da se drže i ostalih zaštitnih mjera.

- Svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 godina nisu bili cijepljeni - rekao je Plenković i dodao kako se proteklih dana ipak bilježi mali rast novocijepljenih.

Govorio je i o UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se održava u Glasgowu.

- Okupljeni su bili svjetski lideri, razgovaralo se o tome što je nužno poduzeti da se uspori globalno zatopljenje, koje sve više prijeti. Ako se nastavi sadašnji trend globalnog zagrijavanja, idemo na 2.7 stupnjeva, a ako se to dogodi, posljedice će biti katastrofalne, rekao je Plenković.

Komentirao je kako sukob ministra Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića uznemiruje javnost i kako će održati sastanak o problemima u hrvatskoj vojsci.

- Članovi Vlade su stabilni, a Banožić je najstabilniji - poručio je Plenković.

19. travanj 2024 17:52