StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKIDAJU SE MASKE

Božinović: ‘Stavljamo van snage gotovo sve odluke Stožera‘; Beroš: ‘Došao je i taj dan!‘

Piše šibenski.hr
7. travnja 2022. - 11:33

Od subote u ponoć ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere u Hrvatskoj, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ukida se i obvezno nošenje maski, osim u zdravstvenom sustavu. nošenje maski ostaje samo kao preporuka.

Ministar Vili Beroš je izjavio:

- Došao je i taj dan, na Svjetski dan zdravlja. Želja je svakog ministra, taj trenutak kada epidemija dolazi u silaznu putanju, da možemo razgovarati o redukciji mjera. Sve ovo je dobro promišljeno i odraz trenutka, uzeli smo sve u obzir. Nema novih varijanti na vidiku koje bi mogle promijeniti tijek epidemije. Usmjereni smo prema jeseni, opreza nikad dosta. I dalje ćemo pratiti sve parametre. Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija jenjava. Znači li to da je virus izgubio mogućnost prilagodbi, vjerujem da je. Svi smo sretni. U najosjetljivijim sustavima, zdravstvo i socijala, zadržat ćemo oprez. Većina odluka Stožera se ukida. Donijet ćemo posebnu odluku za zdravstvo i socijalnu skrb. Od 36 tisuća testiranja u zdravstvu sada imamo 5-6 tisuća, nije velik broj, neće predstavljati problem.

Dosegli smo oko 70 posto cijepljenja najmanje jednom dozom, što je dobro. Treba pridodati i one preboljele. Sve više pada broj hospitaliziranih, danas ih je pet manje nego jučer, imamo značajan pad osoba na respiratoru, broj preminulih je šest. I dalje velik, ali manji broj nego prije. Svjedočimo padu zaraženih za 46 posto, danas imamo minimalni porast ispod jedan posto, kod PCR-a je taj pad puno veći. Sve to utječe da smo mogli donijeti nove mjere koje će djelovati optimistično. Naš zadatak je pratiti situaciju iz dana u dan s novim varijantama i rekombinacijama, to se iznimno prati, na vrijeme se upozorava na nove opasnosti. U ovom trenutku smo stabilni. Možemo se nadati da će epidemija krenuti u endemsku bolesti i u suživot s ovim virusom. Epidemija nije gotova, virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i imunokompromitirani se moraju štititi i cijepiti.

Što se tiče covid potvrda, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu. O tome će za sektor donijeti odluku ministar zdravstva, rekao je Božinović.

Davor Božinović je potvrdio da se ukida najveći dio epidemioloških mjera.

- Epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav. Prvog prosinca smo na liječenju imali 2454 pacijenta, 312 na respiratoru. Već 1. ožujka 1266, na respiratoru 91. Jučer je 596, na respiratoru 26. Stožer je već tjedan dana u zasjedanju, pripremili smo odluke za ukidanje najvećeg dijela mjera. Ostaju obveze nošenje maske za neke kategorije osoba. Dodatni element je i dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i provjetravanje.

Ističem odluku o nošenju maski. Osnovna novost je što tu mjeru omogućava povoljna situacija, bit će obveza samo u okolnostima visokog rizika, a one koje to nisu daje se samo preporuka. Maske će se morati nositi samo u zdravstvenom sustavu kod zaposlenika i pacijenata, te socijalne skrbi, smještaja za starije osobi i posjetitelji. Odluka o privremenom ograničavanju prijelaza preko granice ostaje na snazi, tu smo usklađeni s EK, promjena je da nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojih razloga se dolazi. Svi će moći prelaziti granicu, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu. Osobe iz EU, njima ne treba ni covid potvrda. Ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u RH.

Ove dvije odluke bit će sutra objavljene u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu. Od sutra stavljamo van snage sve odluke Stožera, ostaje samo obveza maski u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi, rekao je Božinović.

19. travanj 2024 01:14