StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProtiv migranata

Božinović objasnio zašto je na graničnom prijelazu Maljevac s BiH, policija postavila žičanu ogradu

11. lipnja 2019. - 18:34


 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je postavljanje ograde na graničnom prijelazu Maljevac na granici s BiH predviđeno Schengenskim katalogom, te da hrvatska policija jača svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija.


Odvajanje graničnih prijelaza ogradama zapisano u katalogu Schengenskog aquia, gdje se preporuča da granični prijelazi budu odvojeni ogradom, rekao je Božinović novinarima uoči okruglog stola o obiteljskom nasilju.
Ponovio je da hrvatska policija više od godinu i pol jača sve svoje kapacitete, ljudske i tehničke, kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija, a to će činiti i u buduće.


Na pitanje - zašto baš taj prijelaz, Božinović je istaknuo da je u planu postavljanje ograda i na drugim prijelazima. No, na tom prijelazu prije izvjesnog vremena okupila velika skupina migranata koja je htjela ilegalno ući u Hrvatsku.
"Mi smo nekoliko dana tamo držali jake policijske efektive i sigurno bi nam, u eventualnom slučaju da se nešto slično ponovi, to pomoglo kako bi smanjili troškove vlastitih resursa”, rekao je.


Ministar je odbacio tumačenje kako je postavljanje ograda znak da hrvatskoj policiji nedostaje službenika, ustvrdivši da naša policija ima jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija među svim članicama EU-a.
"Mi koristimo kapacitete ovisno o tome kakva je situacija na terenu, imamo dovoljno snaga i pričuvu, a imat ćemo i pričuvnu policiju koju će se moći angažirati po potrebi za turističku sezonu i druga područja, uključujući i granice”, zaključio je Božinović.

16. travanj 2024 06:15